Izvor:
09.11.2016 u 03:33
0

Žuti NATO general ne odustaje: Zloupotrebljava nesrećan slučaj, i dalje optužuje da je država odgovorna za smrt sedmoro ljudi!

Brigadni general Vojske Srbije u penziji Sreto Malinović izjavio je da nikada nije izašao iz okvira stručno-komandnog komentarisanja udesa helikoptera Mi-17.

Kako navodi, i dalje stoji iza svega što je rekao o toj tragediji u kojoj je poginulo sedam ljudi.

Premijer Aleksandar Vučić, gostujući u ponedeljak na Radio-televiziji Srbije, kritikovao je Malinovića zbog njegovih izjava povodom pada helikoptera i nazvao ga NATO generalom iz DS.

– Kada je reč o udesu helikopera Mi-17, nikada nisam izašao iz okvira stručno-komandnog komentarisanja ove tragedije koja je potresla celokupnu srpsku javnost. Pogotovo ne onog koje mi se, uz prefikse NATO i Žuti general, spočitava. Želim jasno da kažem: 'Kao pilot sa svim priznanjima profesije, kao komandni oficir i general i kao čovek, iza svega što sam rekao o toj teškoj tragediji koja je odnela sedam života stojim i danas – pred bogom i narodom – rekao je Malinović agenciji Beta.

Malinović je u pisanoj izjavi naveo da će ta tragedija, u kojoj su poginula četvorica starešina VS, dvojica medicinskih radnika i beba iz Novog Pazara, ostati zapisana kao mrlja na savesti ljudi iz sistema odbrane ali i celog društva.

Komentarišući optužbe da je NATO general, Malinović je naveo da je u ratovima "za odbranu svog naroda" od 1991. do 1999. godine obavljao borbene zadatke na avionu J-22 Orao, kao pilot jurišne avijacije.

– Uvek u avionu i napred, bez obzira na dužnost koju sam obavljao. Za rezultate u izvršavanju tih zadataka dva puta sam vanredno unapredjen u viši čin i odlikovan, izmedju ostalog i Medaljom časti 1999. godine u odbrani od NATO agresije. Ja sam kao vojnik uvek bio tamo gde je moja otadžbina to tražila od mene – naveo je on.

Malinović je dodao da o njemu najbolje govori njegova profesionalna karijera kroz koju je prošao na "najteži način" i da je i sada spreman da se otadžbini stavi na raspolaganje.

– I sada sam spreman da joj se stavim na raspolaganje. Ako zatreba da je u borbenom poretku sa svojim 'Tigrovima' (241. lovačko-bombarderska avijacijska eskadrila) i životom branim. Jer zakletva je jedna a otadžbina je iznad svega – dodao je Malinović.

Sreto Malinović je bio pilot u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, Vojsci Republike Srpske i Vojsci Srbije. Penzionisan je 2011. godine sa mesta zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Sedam osoba – jedna beba, lekari i posada helikoptera, poginulo je 13. Marta 2015. godine pri padu helikoptera Mi-17 Vojske Srbije u blizini aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu. Helikopter je trebalo da preveze bebu iz Novog Pazara na lečenje u Beograd.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 30. juna da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Javnost nije saznala ko je i zbog čega naložio posadi da u nepovoljnim meteorološkim uslovima pokuša sletanje na aerodrom "Nikola Tesla" umesto na vojni aerodrom Batajnica ili na heliodrom Vojnomedicinske akademije.

Beta
Foto: Twitter/military-today

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter