Izvor:
25.11.2019 u 16:47
0

NARUKVICA KAO ALARM ZA POLICIJU Nova zaštita za žrtve porodičnog nasilja u 10 policijskih uprava! (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da će sistem "narukvica" za žrtve i počinioce porodičnog nasilja na kome se radi, a koji će se za početak primenjivati u 10 policijskih uprava u Srbiji, omogućiti da se žrtva na vreme upozori na blizinu osobe kojoj je izrečena hitna mera, ali i da policija odmah reaguje da bi se najteže posledice sprečile.

Stefanović je to rekao tokom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, gde je prisustvovao potpisivanju dopunjenog dokumenta "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji", a koji se odnosi na uvođenje nove preventivne mere u borbi protiv nasilja u porodici.

– Prijava nasilja i osuda nasilnika moraju postati imperativ – poručio je ministar i podsetio da je otvorena besplatna telefonska linija 0800 100 600 za anonimnu prijavu nasilja.

Ministar je zahvalio međunarodnoj organizaciji UN Women i Ambasadi Norveške na realizaciji tog projekta koji će se kada zaživi, nakon izmena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, sprovoditi najpre u deset policijskih uprava u Srbiji.

– Ostvarili smo izvestan napredak u borbi protiv nasilja, ali ne mogu da kažem da sam zadovoljan, jer i pored svih mera u Srbiji i dalje veliki broj žena zbog straha, ekonomskih posledica, osećaja stida i sramote ne prijavljuje nasilje – rekao je Stefanović.

Moramo da ohrabrimo i osnažimo žene, ali i sve druge ljude u njihovom okruženju da nasilje prijave i time zaštite i sebe i svoju decu.

MUP je, kako je naveo, svakako jedno od najvažnijih ministarstava u sistemu zaštite žrtava, ali ta borba nije borba samo jednog ministarstva, u nju se moramo uključiti svi – celokupno društvo se mora uhvatiti u koštac sa tim problemom.

– Zato bih još jednom apelovao i na sve građane, sve ljude koji znaju da neko trpi nasilje da to prijave, ne smemo okretati glavu – kazao je ministar.

Stefanović je podsetio i da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici dao šira ovlašćenja policiji i mogućnost izricanja preventivnih mera.

– Policija je u 2018. godini izrekla 27.042 hitne mere, od toga 8.065 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 18.977 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu i da joj prilazi – rekao je on i podsetio da je tokom godine izrečeno 23.754 hitnih mera, od čega je 7.262 mera privremenog udaljenja iz stana i 16.492 mera privremene zabrane da kontaktira žrtvu nasilka i da joj prilazi.

Ministar je dodao da je i pored svih preduzetih mera u ovoj godini ubijeno 28 žena, što pokazuje da borba protiv nasilja mora biti jedan od vrhovnih ciljeva cele Srbije.

Regionalni direktor UN Women za Evropu i centralnu Aziju Alija El-Jasir rekla je da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju, čime je poslala snažan signal posvećenosti i političke želje da se suoči sa problemom nasilja u porodici.

El-Jasir je rekla da se slaže sa Stefanovićem da nasilje u porodici nije problem jednog ministarstva, organizacije ili jedne države i da u rešavanje moraju biti uključeni svi, da žene i devojčice ne smeju biti gledane samo kao pasivne žrtve kojima se nešto dešava.

Kako je rekla, fokus mora biti na počiniocima i merama kako bi se oni sprečili da vrše nasilje.

Zamenik ambasadora Norveške Jene Knutrud rekla je da je nasilje nad ženama i devojčicama najuporniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu.

– Uprkos svim poduzetim koracima problem nasilja nad ženama i devojčicama i dalje zahteva više aktivnosti – rekla je Knutrud.

Tanjug
Foto: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter