Izvor:
12.11.2016 u 19:52
0

Jezive lokacije koje biste trebali da posetite: Najstrašnija turistička mesta na svetu

Otkrivamo vam 10 jezivih, „ukletih“ evropskih destinacija od kojih će vam se zalediti krv u žilama.

Pored Azurne obale, evropskih metropola, velikih katedrala i mnogih drugih atrakcija koje krase Evropu i privlače turiste širom sveta, postoje i ona mesta koja liče na najstrašniji horor film.

Izdvojili smo listu najpopularnijih ukletih destinacija u Evropi, piše Daily Mail.

1. Kapela kostiju, Portugal

Kapela je izgrađena od kostiju više od 5.000 monaha. Pored zidova sačinjenih od poslaganih kostiju vise i dva skoro kompletna skeleta, jedan od odrasle osobe drugi od deteta.

2. Sedlek kosturnica, Češka

Slično kao i kapela u Portugalu, i enterijer ove malene crkve čine ostaci više od 40.000 ljudi. Pažljivo poređane i sklopljene lobanje i kosti sačinjavaju krst i veliki luster unutar male kapele u predgrađu poznate turističke destinacije, Kutna Hora u Češkoj.

3. Katakombe Kapucinera u Palermu, Italija

Iako je prvo bilo namenjeno za preminule monahe, vremenom je sahranjivanje na ovom mestu postalo statusni simbol, a neki leševi stari su i pet vekova. Mumificirana tela ređana su na hodnicima postavljeni uza zid, a definitivno najpoznatije telo je telo dvogodišnje Rozalije Lombardo, poznatije i kao “Uspavana lepotica kapucinskih katakombi”.

4. Pripjat, Ukrajina

Nekada živahno mesto, a danas grad duhova. Zbog velike Černobiljske nuklearne katastrofe 1986. godine, ovaj grad pored Černobilja izgleda kao niz scena iz nekog post-apokaliptičnog horor filma.

5. Crkva Sv. Đorđa, Češka

Srednjovekovna crkva u selu Lukova ruinirana je 1968. godine kada se crkveni krov obrušio usred jedne sahrane. Meštani su crkvu napustili, jer su taj događaj smatrali kao znak od Boga da je crkva ukleta. Umetnik Jakub Hadrava je bio zadužen da crkvici udahne nov život svojom gipsanom instalacijom u obliku duhova. Međutim, niko nije ni slutio da će crkva Sv. Đorđa postati svetska turistička destinacija.

6. Vojna bolnica Belic Hajlšteten, Nemačka

Vojna bolnica izgrađena 1898. godine kako bi lečila obolele od tuberkuloze. Ništa tu ne bi bilo sporno da ne postoji podatak da je u ovoj bolnici od sigurne smrti za vreme Prvog svetskog rata spašen kasnije vođa nacističke Nemačke, Adolf Hitler. Oni koji se usude da posete bolnicu danas mogu i dalje da vide bolničke krevete, instrumente, jer ništa nije pomereno od onog dana kada je napuštena 1995. godine. Ostala je ista jeziva tišina koja vlada ovim prostorom.

7. Staro jevrejsko groblje u Pragu, Češka

Groblje je smešteno u Jevrejskoj četvrti, a zanimljivo je što se zbog manjka mesta moralo širiti vertikalno, što znači da danas ima 12 slojeva. Najstariji spomenici datiraju još od 1478. godine, a vidljivo je samo 12.000 grobova. Veruje se da je na tom prostoru svoju večnu kuću pronašlo čak 100.000 ljudi.

8. Brdo krstova, Litvanija

Ovo mesto predstavlja simpol litvanske borbe za nezavisnost od ruskog imperijalizma. Ne znajući gde su njihovi najdraži izgubili živote u toj borbi, Litvanci su na ovom brdu počeli da postavljaju krstove. Brdo krstova postalo je hodočasno mesto gde mnogi dolaze da se mole Isusu Hristu.

9. Most Overtaun, Škotska

Most izgrađen u viktorijanskom stilu smatra se kao tačka gde se život i smrt susreću oči u oči i da je zbog toga uklet. Već 70 godina psi spontano skaču sa tog mosta, jer postoji neka sila koja ih vuče na dole. Pored toga, prepričava se i legenda da je jedan čovek bacio svoju novorođenu bebu u smrt verujući da je ona otelotvorenje đavola.

10. Maunsel tvrđave, Velika Britanija

Crveni tornjevi na obali Kenta izgrađeni su kako bi odbranili Veliku Britaniju od invazije nacista za vreme Drugog svetskog rata. Godine 1956. su napuštene i sada ih ispunjava huk vetrova sa mora.

National Geographic.rs
Foto: NG

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter