Izvor:
23.11.2016 u 20:34
0

PRVI ČOVEK NATO PAKTA SE SASTAO SA VUČIĆEM: Bombardovali smo Srbiju da bismo zaštitili civile!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas u Briselu da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije, a premijer Aleksandar Vučić da će Srbija, kao vojno neutralna zemlja, nastojati da ima što bolje odnose sa tim vojnim savezom.

Posle razgovora u sedištu NATO, Stoltenberg je izrazio žaljenje "zbog civilnih žrtava prilikom NATO vazdušne kampanje 1999", ali je napomenuo da je NATO to učinio da bi zaštitio civile.

"Možemo se sećati prošlosti ali treba misliti na budućnost", dodao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da je Srbija u srcu Balkana i Evrope i da doprinosi regionalnoj međunarodnoj stabilnosti, podvukavši da NATO u potpunosti poštuje njenu vojnu neutralnost.

On je istakao da je Srbija "izvoznik stabilnosti" a posebno je pozdravio reforme koje Srbija sprovodi i rekao da je imrpesioniran snagom srpske privrede i njenim rastom.

Stoltenberg je dodao da pozdravlja Vučićev doprinos dijalogu Beograda i Prištine, istakao je "uzorno ponašanje" Srbije u migrantskoj krizi i ukazao na to da Srbija učestvuje u mirovnim operacijama na Kipru, u Libanu i Africi.

Vučić je podvukao da Srbija želi što bolju saradnju sa NATO iako je vojno neutralna zemlja objasnivši da je Srbija okružena zemljama članicama NATO i da zato mora imati dobru saradnju sa tim vojnim savezom.

Vučić je naglasio da se to mora razumeti budući da, dodao je "svi želimo što veću stabilnost zemlje i ekonomski napredak i bolji životni standard".

Vučić se odvojeno sastao i sa Savetom NATO a na tom sastanku bilo je reči o saradnji u borbi protiv terorizma i rešavanju migrantske krize. Stoltenberg je naglasio da se radi na zajedničkom rešavanju ovih izazova.

Vučić se složio sa Stoltenbergom da se mora gledati u budućnost a ne samo u prošlost, a posebno je zahvalio komandantima Kfora koji su omogućili da se helikopterom NATO prebaci teško obolela srpska beba iz Prištine u bolnicu u Beogradu dodajući da je to znak boljeg razumevanja.

Premijer Srbije je naglasio da je u Briselu vođen veoma otvoren dijalog o svim ključnim pitanjima moguće saradnje Srbije sa NATO u okviru Partnerstva za mir.

Dodao je i da je Srbija molila ambasadore u Savetu NATO da Kfor i dalje ostane na Kosovu budući da je to zaštita za srpski narod na Kosovu. Da nije bilo garancija NATO i Kfora, napomenuo je Vučić, teško da bi bio postignut Briselski sporazum i obezbeđena zaštita srpske kulturne baštine na Kosovu.

VUČIĆ S NATO O SARADNjI I VAZDUŠNOJ ZONI IZNAD KOSOVA I METOHIJE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Briselu sa Savetom NATO razgovarao o saradnji u sklopu Partnerstva za mir i ukidanju nadzora u "donjem sloju vazdušnog prostora iznad Kosova", pošto je ranije već usaglašeno s Kforom da se praktično ukloni zaštita zone kopnene bezbednosti.

Vučić je objasnio da će o tome razgovarati stručnjaci Srbije i NATO i izrazio uverenje da će se doći do povoljnog rešenja.

Premijer je naveo da je u odvojenom razgovoru s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i ambasadorima članica NATO i kandidata za članstvo Crnom Gorom, bilo reči i o saradnji u borbi protiv terorizma, o učešću u mirovnim operacijama, o raznim vrstama obuke.

Vučić je dodao da je zatražio je da NATO pomogne vlastima Srbije u uklanjanju mina, posebno na Kopaoniku i drugde, jer su dva pripadnika Vojske Srbije poginula u tim operacijama.

Po njegovim rečima, stručnjaci i mnogo bolja oprema NATO bi veoma mnogo doprineli da se taj zadatak okonča.

Novosti.rs
Foto: Novosti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter