Izvor:
13.12.2016 u 21:27
0

Martinović poručio Zagrebu i Briselu: NIKO ne može da se iživljava nad Srbijom, a pogotovo ne Hrvatska!

Premijer Aleksandar Vučić je povratkom iz Brisela u Beograd pokazao da nad Srbijom niko ne može da se iživljava, a pogotovo ne Hrvatska, izjavio je danas šef poslanicke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Martinović je novinarima u parlamentu rekao da činjenica da je Vučić bio u Briselu i bio spreman da prisustvuje međuvladinoj konfereciji dovoljno govori o tome da je Srbija apsoutno posvećena ulasku u EU.

On, međutim, kaže da je ovoga puta na potezu EU koja mora da odluči da li želi Srbiju kao ravnopravnog partnera ili će dozvoljavati iznova i iznova da se Hrvatska, iz dnevno političkih razloga, na ovaj ili onaj način, iživljava nad Srbijom.

Povodom Hrvatske blokade otvaranja poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa EU, Martinović kaže da Srbija želi da se poglavlja otvaraju ne zbog EU nego zbog nas, te da je za Srbiju dobro da ispuni standarde koji važe u EU, u svim oblastima društvenog života.

Navodeći da Hrvatska nije neko ko treba Srbiji da drži lekcije, Martinović kaže da EU treba da odluči da li će Hrvatska biti ta koja će stalno da blokira iz političkih razloga pristupanje Srbije EU ili će imati dovoljno snage da urazumi jednu svoju državu članicu da ne leči određene komplekse prema Srbiji tako što će joj blokirati otvaranje poglavlja.

– Na EU je da odluči da li će dozvoliti da se Srbija dalje ponižava ili ne, ovo više nije problem Srbije, ovo je problem EU. Mi smo učinili sve što je do nas da se otvore sva tri poglavlja, a EU je sada na potezu da odluči da li će otvoriti jedno, dva ili sva tri – kaže Martinović.

– Što se nas tiče, da li će poglavlje koje je blokirano biti otvoreno danas ili za šest meseci… Srbija je preživela mnogo teža iskušenja u svojoj istoriji nego to što je predsednica Hrvatske, koja deli srpske čokoladice, blokirala otvaranje jednog poglavlja – rekao je Martinović.

Nije baš svima u Hrvatskoj, kaže, drago što možemo da sarađujemo i sa Rusijom, i sa Kinom i EU, i sa SAD.

– Nije Hrvatskoj drago to što Aleksandar Vučić i ministri u spskoj vladi ponekad vrlo stoički odgovaraju na očigledne provokacije koje dolaze iz Zagreba – smatra Martinović i navodi da EU i pojedine njene članice ostaju neme na povampirenje ustaške ideologije u Hrvatskoj.

Hrvatska je, navodi, poslednja zemlja u Evropi koja treba da drži lekcije Srbiji kada su u pitanju kultura obrazovanja i poštovanje prava nacionalnih manjina.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je zemlja u kojoj se i dan danas lome table koje su ispisane ćirilicom, zemlja u kojoj se u Jasenovcu postavlja tabla sa ustaškim obeležjima i u Sisku postavlja spomen ploča “kako oni kažu streljanim pripadnicima hrvatske domovinske vojske, čitaj ustašama”.

Martinović navodi da razume da nije u Hrvatskoj baš svima drago što Srbija napreduje, što Srbija ima toliki rast BDP-a, što postaje lider u regionu i faktor je politicke stabilnosti koji širi poruke mira i razumevanja u Evropi.

Što se tiče pripadnika hrvatske nacionalne manjine koji žive u Srbiji, Martinović je rekao da oni imaju više prava nego Srbi u Hrvatskoj, a posebno ne kao Srbi koji su proterani u operacijama Bljesak i Oluja, a koji ne mogu da se vrate na svoja vekovna ognjišta i ostvare svoja prava.

Dodaje da se Srbi koji su ostali u Hrvatskoj osećaju nesigurno jer im nisu garantovana ljudska prava, a kamoli prava na očuvanje nacionalnog, verskog i kulturnog indentitea.

Kako je naveo, Hrvatska kada traži vraćanje kulturnog blaga ne misli na hrvatsko kulturno blago jer njega, kaže, niko nije dirao, nego na kulturno blago Srpske pravoslavne crkve.

– Kažu vratite nam blago, ali blago koje je srpsko. Zamislite tog apsurda. To je razlog što nam ne otvaraju poglavlje koje se odnosi na kulturu i obrazovanje i prava nacionalnih manjina – kaže Martinović.

On dodaje da niko nije odneo kulturno blago "Rimokatoličke crkve, Kolinde, Tuđmana ili bilo kod drugog, već je to srpsko kulturno i duhovno nasleđe koje će u Hrvatsku da se vrati kada Hrvatska ispuni obavezu i obnovi crkve i manastire".

Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter