Izvor:
14.12.2016 u 01:19
0

Premijer Vučić: Hrvati su bežali od mene po Briselu!

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom otvaranja poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije sa EU. Podsećamo, premijer Vučić je juče najavio da će saopštiti više detalja u vezi sa blokadom Hrvatske, da Srbija otvori i poglavlje 26 (obrazovanje i kultura).

Premijer je tada izjavio i da mu je “dosta hrvatskog iživljavanja”.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je završena međuvladina konferencija.

Srbija je otvorila dva nova poglavlja, čestitam građanima Srbije – rekao je Vučić. – Tu sam kao neko ko štiti vrednosti na kojima počiva srpsko društvo.

Mi nikoga ne mrzimo, ni sa kim nećemo sukobe, hoćemo da radimo, da budemo vredniji i da pronalazimo kompromise. Nećemo da budemo narod ko će bilo ko da ponižava. Srbiju nikada nećete moći ni da gazite, ni da zgazite jer vam to nećemo dozvoliti. Evropa je ono gde hoćemo da budemo. Evropa je lekcija koju učimo sami zbog sebe i za sebe. Ne primamo lekcije onih koji tvrde da su partizani bili teroristi i plaše se srpskih čokoladica, onih koji lepe nacističke pozdrave. Nemamo nameru da slušamo floskulu o veliko-srpskoj agresiji – naveo je Vučić.

Jedna zemlja se protivila, Republika Hrvatska, a zahvaljujem slovačkim prijateljima, nemačkim prijateljima, kao i Amerikancima. Nas je podržalo 27 zemalja članica, a samo jedna nije. Šta da nam kažu? Da nam govore o pravima nacionalnih manjina? Više od 32 miliona dinara država Srbija je dala za udžbenike za hrvatsku zajednicu. Radimo na kući bana Jelačića… Šta ste vi uradili? Osim što ne date deci da jedu srpske čokoladice? Je l’ to ta vrednost kojoj mi treba da se naučimo da bismo vama bili poželjan partner? Želeli bismo da se takmičimo, da produbljujemo našu saradnju i dalje. Govorili su jedno, a onda radili drugo – rekao je Vučić u Vladi Srbije.

Po prvi put Srbija ima suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni sa Hrvatskom.

Hrvatske kompanije su u Srbiji dobrodošle. Važno je da deca jedu dobre čokolade – rekao je Vučić.

Vlada Srbije nastavlja svoj evropski put i vodićemo računa o nacionalnim interesima Srbije, pripadaćemo društvu civilizovanih evropskih naroda – naveo je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, neki od hrvatskih diplomata su bežali sinoć od njega u Briselu.

Nemam odgovor na to zašto EU ne prekine samovolju Hrvatske. Mislim da se s tom politikom ne slaže niko. Hoćemo da Srbija bude u centru svega – rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše navode “Večernjeg lista” da su imali uvid u “dokument iz Brisela, da će NATO intervenisati u slučaju opasnosti od međuetničkih sukoba”.

Zabrinjava me, to nisam video – rekao je Vučić. – Nove “Oluje” i novog “Bljeska” neće biti, nikada nikom nismo pretili i nećemo. Ne umem da vičem i vrištim i da dajem patriotske izjave. Mnogo tragedija je srpski narod preživeo u 20. veku, mi želimo mir. Nikada nikoga nećemo napasti. Treba nam veća i snažnija ekonomija, a ne teritorije.

O tome odlučuje Vlada Srbije, a ne Brisel ili neko drugi – rekao je Vučić na pitanje novinara Telegrafa da prokomentariše navode o ukidanju Rusko-srpskog centra u Nišu.

Vučić je potvrdio da će novog tužioca za ratne zločine imenovati do kraja godine.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter