11°C

Beograd

Photo: Instagram/Printscreen

Izvor: Novosti

SASTANAK LIDERA EU I ZAPADNOG BALKANA U BRISELU: Glavna tema prijem u članstvo EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel okupio je za stolom lidere zemalja Zapadnog Balkana, a kao evropski predstavnici tu su još i Ursula fon der Lajne, Žozep Borel i Andrej Plenković.

Neformalni sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana počeo je večeras u Briselu.

Na neformalnom sastanku sa liderima Zapadnog Balkana učestvuju predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, zemlje koja predsedava EU.

Na sastanku su i predsednici Srbije, Crne Gore i Kosova, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović i Hašim Tači, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je večeras pismo Šarlu Mišelu u kojem je naveo da Komšić ne može da predstavlja celo Predsedništvo BiH i da nema prednost u odnosu na druge članove Predsedništva BiH.

Očekuje se da na sastanku budu razmotreni sprovodivost nove metodologije prijema u članstvo EU, izgledi za obnovu dijaloga Beograda i Prištine i mogućnost početka pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je uoči neformalne večere da je pitanje proširenja i podrške EU zemljama u regionu ponovo stavljeno na dnevni red.

Upitan da li će na sastanku biti razmatrane teme, kao što su situacija u Crnoj Gori, Kosovu i BiH, Plenković je rekao da će to biti prijateljska večera i da je navažnije da se dođe do dogovora u vezi sa početkom pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, ali i da su i sve druge teme dobrodošle.

Plenković je zahvalio Mišelu na tom skupu na kome će biti predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope i visoki predstavnici EU.

Podsetio je da Hrvatska u prvoj polovini godine predsedava EU i naveo da cilj večerašnjeg sastanka u Briselu zajednička priprema za samit u Zagrebu, koji će biti održan 6. i 7. maja.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar