Izvor:
16.12.2016 u 15:36
0

Ekspert za Balkan o blokadi pregovora: Hrvatska polako postaje IZOLOVANA!

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je da smatra da je Hrvatska prilično izolovana u svojoj poziciji i da ne bi davao previše značaja hrvatskoj blokadi poglavlja u pregovorima Srbije i EU.

On je dodao da je otvaranje poglavlja simbolički akt koji Hrvatska koristi na simbolički način više za unutrašnju politiku.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, profesor Biber kaže da Srbija ima neke signale nestabilnosti, pogotovu kada je reč o blokadi u vezi sa otvaranjem poglavlja u pregovorima sa EU.

– Ali mnogo veći faktori nestabilnosti, koji su mnogo bitniji od onih u regionu, jeste kakva će biti američka administracija, kakva će biti atmosfera u EU sledeće godine, biće izbora u Nemačkoj, Francuskoj – to je mnogo bitnije, može izazvati mnogo veći stepen nestabilnosti nego događaji u regionu – rekao je Biber.

Govoreći o tome kako EU ponovo učiniti privlačnom i pravim garantom stabilnosti, Biber kaže da, iako kriza traje mnogo godina, imajući u vidu grčku krizu, to nije nešto zauvek, i pitanje je u kojoj meri će EU naći neki novi način da bude popularna među svojim građanima i za buduće članove.

Blokade poglavlja mogu da se nastave, kaže Biber navodeći primere da je Slovenija to uradila prema Hrvatskoj, a Italija prema Sloveniji – svaka zemlja koja je već član to je koristila prema potencijalnim članovima. Prema njegovim rečima, to je nepoželjno.

Smatra da je Hrvatska prilično izolovana u svojoj poziciji i Nemačka, koja je bliska Hrvatskoj, vrši pritisak, Austrija takođe, a reč je o zemljama koje su i za proširenje i bliske Hrvatskoj, a razočarane su postupkom Hrvatske.

– To može da dovede do dalje blokade u budućnosti, ali to neće biti trajno; može produžiti proces proširenja, ali ga neće zaustaviti – rekao je on.

Govoreći o datumu ulaska Srbije u EU, Biber kaže da ne treba govoriti o godinama, jer ulazak zavisi od spremnosti Srbije za reforme kao i spremnosti EU.

Dvadeset godina se govori o datumu i nijedan do sada nije bio tačan, ističe Biber za RTS.

– Mnogo je bolje da se govori koliko dugo može da traje taj proces, sigurno se neće završiti za pet-šest godina, to je neizvesno, ali da li će biti za osam, 10, 15 ili 20 godina, teško je proceniti jer ne znamo kako će tada izgledati EU – zaključio je profesor Biber.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter