Izvor:
20.12.2016 u 23:14
0

Zukorlić predvideo da će Berlin biti meta: Evo šta je rekao o mogućnosti da teroristi udare kod nas!

Poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka u parlamentu Srbije Muamer Zukorlić smatra da je teško dovesti u vezu tri poslednja teroristička napada u Ankari, Berlinu i Cirihu i da, za sada, ne vidi da bi ovaj naš prostor mogao biti obuhvaćen akcijama ove vrste.

Prema njegovim rečima, tri poslednja teroristička akta je teško eksplicitno dovesti u vezu, ali implicitno sve ima veze sa ratom u Siriji, posebno sa Alepom.

Primećujući da je definitivno već postala praksa da se godina završava na ovakav način, Zukorlić podseća da je u jednom svom tekstu, nakon terorističkog napada u Parizu prošlog novembra, rekao da očekuje da će sledeći biti Berlin.

– Logika i mentalitet onih koji planiraju ovakve napade je da se podstakne islamofobija i da se prosto nateraju i Nemci da sa svoje strane pojačaju negativan odnos prema muslimanima, a muslimani u Nemačkoj da se osećaju neugodno. Time se stvara klima ekstremizna i u krajnjem slučaju terorizma – naveo je Zukorlić u izjavi za Tanjug.

Govoreći o ubistvu ambasadora Rusije u Turskoj, Zukorlić kaže da je očito namera bila da se ugroze tek obnovljeni odnosi Moskve i Ankare, nakon što je u tim odnosima došlo do zahlađenja obaranjem ruskog aviona iznad Sirije pre više od godinu dana.

Upitan može li se predvideti koji grad bi mogao biti naredna meta terorista, Zukorlić kaže da posle Londona, Madrida, Pariza, od ranije i Njujorka, a sada Berlina – nijedan više nije bitan.

– Sada će se stvari odvijati shodno dnevno političkim procenama kada je gde potrebno da se dozira negativna atmosfera – zaključio je Zukorlić.

Ipak, za nas je, kaže, ovaj naš prostor najvažniji i on ne vidi da bi za sada tu moglo doći do ovakvih akcija.

Smatra, pak, da bi Srbija morala delovati preventivno, a to, kako kaže, podrazumeva uspostavljanje nacionalnog saveta za pacifizaciju društva.

Takav predlog je ponudio premijeru Aleksandru Vučiću i dodaje da o tome postoji načelna saglasnost, ali ne, kako je rekao, i operativna spremnost da se tako nešto dogodi.

– Kultura nasilja nažalost zahvatila je i našu zemlju. Svakodnevno smo svedoci akata nasilja od onih uobičajenih do onih vema drastičnih – naveo je Zukorlić.

Što se muslimana u Srbiji tiče, ukazuje na činjenicu da je Islamska zajednica strateško pitanje za državu jer se, kako kaže, na nejedinstvu i podeljenosti mogu instalirati negativne pojave ekstremnog shvatanja islama i nekontrolisane edukacije.

– Pitanje Islamske zajednice je strateško pitanje za državu i naciju prvenstveno sa uticajem na stabilnnost i tako bi ga trebalo shvatiti i tretirati. Zato je krajnje vreme da najviše predstavnici vlasti u agendu svojih obaveza uvrste i delovanje na vraćanju jedinstva Islamskoj zajednici – kaže Zukorlić, inače, bivši muftija.

Precizira da u ovom trenutku u Srbiji ne postoji vertikala odgovornosti za versku edukaciju muslimana u Srbiji jer, kako kaže, pored legalnih ustanova postoje razni punktovi, neki pod okriljem nekih udruženja registrovanih kao nevladine organizacije a neki čak u okviru potpuno nelegalnih organizacija, koji sprovode programe edukacije bez ikakve mogućnosti uvida i kontrole.

Beta
Foto: Youtoube Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter