28°C

Beograd

Kuburović poručuje: Za sakrivenu imovinu porez i do 50 odsto!

Ministarka pravde Nela Kuborović najavila je da će to ministarstvo predložiti da se imovina ispituje pet godina unazad, te ukoliko se utvrdi nesrazmera između nečijeg načina života i prihoda, predložiće da se takvima odredi porez i do 50 odsto procenjene vrednosti imovine.

Prva verzija Zakona o poreklu imovine već spremna i da sledeće nedelje treba da uobliče prednacrt koji će ići u javnu raspravu, a dase primena tog važnog dokumenta očekuje krajem 2017. godine, istakla je ona u intervjuu za "Večernje novosti".

"Okosnicu zakona trebalo bi da čini unakrsno ispitivanje imovine, odnosno poređenje prijavljenog poreza sa stvarnim stanjem. Procenjivaće se da li visina stvarnog i naplaćenog poreza odgovara stilu života koji pojedinac vodi u kakvom se miljeu kreće, da li je u društvu osumnjičenih lica", rekla je Kuborović.

Ministarka je naglasila da je često očigledna nesrazmera između nečijeg načina života i prihoda koje prijavljuje, akao primer navela one koji džipovima dovodedecu u vrtić, a plaćaju povlašćenu cenu obdaništa.

"Zato bi najveći deo posla u ovoj priči trebalo da podnese Poreska uprava, a o tužbama na njihova rešenja odlučivaće Upravni sud", rekla je ona.

Upitana koliko je realno da Ustav bude promenjen u 2017. godini ministarka je rekla da zavisi od toga da li će se ići samo na promenu pojedinih amandmana ili promenu kompletnog Ustava.

"Predsednik vlade je nagovestio da je možda realnije da se menja ceo Ustav, za šta je potreban politički konsenzus i vreme, a ni procedura nije jednostavna", pojasnila je Kuburović. Na kritike da je sve maska da bi se promenila preambula koja se tiče Kosova i Metohije, ona je rekla da promena Ustava nije nikakva maska, već nešto što Srbija mora da uradi na putu ka EU, na šta nas obavezuje akcioni plan za poglavlje 23 u pogledu jačanja nezavisnog sudstva.

Tanjug
Foto:Facebook/julijanadanjanovic

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar