Izvor:
31.12.2016 u 04:36
0

Ovo su Putinove CRVENE LINIJE na Balkanu: Stop za Crnu Goru u NATO, zaštita Srbije od bilo kog vida agresije!

Rusi poručili Zapadu da nema nikakvog kompromisa oko naše dve države… Putinova poruka Trampu i liderima EU: Crna Gora ne može na silu u NATO, a Srbiju ćemo braniti svim raspoloživim sredstvima.

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin nedvosmisleno je poručio Zapadu da ne pristaje ni na kakav kompromis u vezi sa Srbijom i Crnom Gorom, tvrde odlično obavešteni diplomatski izvori Informera.

Jezgro neutralnih država

Ruska inicijativa jeste da se na Balkanu stvori "jezgro" neutralnih država, koje bi bile van domašaja NATO
Kako saznajemo, Putin je poslao jasnu poruku novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu, ali i liderima EU da su Beograd i Podgorica "crvena linija" ruske spoljne politike.

Kako tvrde upućeni, poruka ruskog predsednika zapadnim liderima glasi: Crna Gora ne može na silu u NATO, a Srbiju ćemo braniti svim raspoloživim sredstvima!

Bliski saveznik

Putin je, dakle, još jednom potvrdio da nema apsolutno nikakvih rezervi prema Srbiji, ali i da nikako neće dozvoliti nasilan ulazak Crne Gore u NATO pakt. i njegovi najbliži saradnici – šef diplomatije Sergej Lavrov i funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak.

– Putin bezrezervno podržava Srbiju i prema njoj nema nikakvih skrivenih namera ili rezervi. Rusija će dati sve što treba za Srbiju jer je doživljava kao najbližeg prijatelja i saveznika. Jedino što očekuje jeste da Beograd nikad ne podlegne pritiscima i ne uđe u NATO pakt. Kad je reč o Crnoj Gori, ruski predsednik je jasno poručio da zapadna vojna alijansa nema pravo da silom nekog tera da se svrsta na njenu stranu i da to ni u kom slučaju neće dozvoliti – prenosi Informerov izvor, visoko pozicionirani zvaničnik u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Niko juče od zvaničnika nije želeo da zvanično komentariše ove informacije. S druge strane, komentarišući naša saznanja, karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je stav Rusije prilično jasan.

– Postoji ruska inicijativa da se na Balkanu stvori "jezgro" neutralnih država, koje bi bile van domašaja NATO pakta. Mada, NATO neće tako lako odustati od ideje da ovaj region podvede pod svoju kapu. Pošto je verifikacija ulaska Crne Gore u NATO na nivou Američkog kongresa malo usporena, može biti indikacija da postoji nagodba velikih sila. U BiH, na primer, Republika Srpska zaustavlja prodor NATO na Balkan, a Srbija je već jasno opredeljena za neutralnost. Ipak, sve do Trampove inauguracije ništa sigurno ne možemo tvrditi – podvlači Milivojević.

Sami svoj gazda

Na drugoj strani, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ocenjuje da je Putin simbol promena na svetskoj političkoj sceni.

– Ruski predsednik je svakako simbol prestanka unipolarnog svetskog poretka i rađanja novog, zasnovanog na multipolarnosti. NATO, Nemačka i Velika Britanija ne treba više da se mešaju u odnose zemalja u našem regionu. Suština je u tome da se narodi na Balkanu pitaju sami za sebe. Male i srednje zemlje sada moraju da se bore i osvoje taj prostor, koji je im prethodno otvorila Rusija – zaključuje Jovanović.

Informer.rs
Foto: PrintScreen putin.kremlin.ru

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter