16°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Dačić: Da sam se pitao, nikad ne bih pravio državu sa Crnom Gorom

 Srbija je zainteresovana samo za mir i nikakva hegemonija nad Crnom Gorom je ne interesuje, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacujući optužbe crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova da se Srbija meša u unutrašnje stvari te zemlje.

"Velika je laž da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore, naprotiv, Srbija se stalno javno zalaže za dijalog, mir i stabilnost u Crnoj Gori, zabrinuta za položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, što je nase legitimno pravo po svim međunarodnim konvencijama", rekao je Dačić u izjavi za Tanjug.

On je naveo da povodom "bestijalnih" napada na Srbiju i njega lično od strane crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, želi jasno da poruči: "Bestidno je i besplodno plasenje crnogorskog naroda srpskim hegemonizmom".

Dačić ukazuje i da ovo nije izgovorio on, već predsednik Milo Ðukanovic, 1989-e godine kada je dolazio na vlast.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

MAJKA UBIJENOG JEDINCA SE ZAKLELA Boriću se do zadnjeg daha, ali taj moćnik će završiti u zatvoru!

PREMIJERKA OTKRIVA: Bez lokalnog žarišta u Vranju, imali bismo najbolji rezultat do sada

Misterija leta OU411: Gde je nestao 41 putnik sa koronaleta Zagreb-Frankfurt

PROVALJENA! MANEKENKA VOĐA SATANISTA Arhitekta: Cela kuća joj je u simbolima đavola, tu se okupljaju buržuji! (VIDEO, GALERIJA)

EKSKLUZIVNO! TEROR MIGRANATA! Ovo su zlodela počinjena u Šidu, a pojavila se nova pretnja!

"Što se tiče njihovih optužbi na moju kako kažu ratnu prošlost, Miloševića i bratoubilačkog rata devedesetih, podsetiću ih ako su zaboravili, pre nego što sam se ja pojavio u visokoj politici oni i njihove vođe su već bili kod Cavtata i Dubrovnika, oni su na talasu Miloševićeve antibirokratske revolucije došli na vlast u Crnoj Gori govoreci tada da je Slobodan Milošević nešto najbolje što se moglo desiti Jugoslaviji i da su ponosni što mogu biti rame uz rame sa njim u tim istorijskim trenucima", navodi Dačić.

On kaže i da je njihova Narodna skupština izglasala da daje punu podršku JNA, njihove vođe su tada izjavljivale da će dobiti nametnuti rat sa ustašama koji vrše genocid nad srpskim narodom i da će promeniti granice sa Hrvatskom, kao i da je pohod na Dubrovnik svrsishodan i da je svako suprotno stanovište izdajničko.

"Njihove vođe su grmele da se Kosovo mora braniti svim sredstvima, kao i da se ponose crnogorskom drzavnoscu i srpskim poreklom", podseća Dačić i ddoaje da je sve to bilo pre nego što se uopšte i pojavio u visokoj politici.

On podseća i da Srba u Crnoj Gori ima više od 28 odsto i da je više od 70 odsto pravoslavnih hrišćana.

"Uostalom, to je u slučaju Srbije jedan od uslova i za ulazak u EU, pa tako Hrvatska, na primer, stalno postavlja pitanje, čak i ultimativno, položaja Hrvata u Srbiji, kojih ima 0,8 odsto", napominje ministar.

On pita kako to nije mešanje u unutrašnje stvari Srbije, a kad Srbija postavi pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, "onda je to kako kažu brutalno mešanje".

Dačić ističe da je Srbija izrazila zabrinutost za situaciju u Crnoj Gori nastaloj posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, koji je donet suprotno preporukama Venecijanske komisije, najavama otimanja imovine SPC i hapšenjem vladike Joanikija i drugih sveštenika.

"Smatramo da se samo dijalogom otvorena pitanja moraju rešavati, sve drugo može samo izazivati po prvi put u istoriji sukobe između bratskog crnogorskog i srpskog naroda", poručuje Dačić.

On pita i ako su im svi građani ravnopravni, kako to da iako Srba ima više od 28 odsto nema gotovo nijednog Srbina u organima vlasti, za razliku od Srbije gde su rukovodeće strukture prepune ljudima poreklom iz Crne Gore.

"I na kraju, bezobrazno je da Srbiju Crna Gora optužuje za mešanje u unutrašnje stvari a Crna Gora se brutalno umešala u unutrašnje stvari Srbije i narusila njen teritorijalni integritet priznajući Kosovo, glasajuci u UNESCO da Pećka Patrijaršija i Dečani postanu kosovska kulturna baština", ukazuje ministar.

Pita i šta bi na to rekao kralj Nikola koji je 1913-e godine na Cetinju rekao da su se hrabre vojske dve srpske kraljevine bratskim zagrljajem na Pljevljima, kod Sjenice i na Ðakovici, objavile celom svetu da je srpstvo na jugoistočnom Balkanu oslobođeno.

Tada su u sastav Crne Gore ušli i Peć, Ðakovica, Istok i Dečani, podseća Dačić.

Poručio je crnogorskim vlastima da će lako oni sa njim, jer je Srbin iz južne Srbije i da se pitao nikad sa njima ne bi ni pravio zajedničku državu, ali pitao se, kaze, unuk kralja Nikole, rođen na Cetinju, polucrnogorac, Aleksandar Karađorđević.

"Lako ćete vi sa mnom, gledajte šta ćete sa svojim narodom, svojim građanima i svojom crkvom. Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu", poručio je Dačić.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je sinoć kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore izjavu Dačića, koji je povodom dešavanja u Crnoj Gori rekao da "dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca".

Iz crnogorskog Ministarstva kažzu "da je uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, zdravlje građana apsolutni prioritet države Crne Gore"

Dačića optužuju i da koristi retoriku "Miloševićevog portparola iz devedesetih", i da se "neodgovorno, grubo i opasno umešao u unutrašnja pitanja Crne Gore".

Podsećaju i "druge organe Republike Srbije" da treba "jednom za svagda da imaju na umu da je Crna Gora, nakon skoro čitavog jednog veka, puno odricanja i teških političkih borbi, uspela da povrati svoju nezavisnost i da nikome više neće dopustiti "neku novu Podgoričku skupštinu".

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar