Izvor:
16.01.2017 u 17:09
0

Vučić poručuje: Želja i mudrost sačuvale MIR na severu KiM!

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je zahvaljujući želji i mudrosti izbegnut sukob i sačuvan mir na severu Kosova i u tome se, kaže, uspelo. Premijer je na tv Pink ocenio da je bila dobra odluka da se voz iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici u subotu popodne zaustavi u Raški, a potom vrti u Beograd.

Primetio je da je verovatno dobar broj Srba danas ljut što voz nije stigao do Kosovske Mitrovice i dodao da je to bilo moguće uraditi, ali da bi u tom slučaju bilo mrtvih na obe strane. To, međutim, istakao je, nije interes Srbije. Vučić je uveren da su svi, EU i NATO, znali šta će se dogoditi, ali da nisu regovali. "Ponosan sam i srećan što smo sačuvali mir i nemam problem sa tim", rekao je Vučić iako, kako kaže, razni neki misle da su "održali Srbima lekciju".

O subotnjem događaju u Donjem Jarinju do sada je, ponovio je premijer, razgovarao sa evropskom zvaničnicom Federikom Mogerini, te da za naredne dane ima potvrđene bilateralne susrete sa nizom svetskih zvaničnika.

Najavio je da će se u utorak u Davosu imati bilateralne susrete sa PREDSEDNIKOM Kine Si Ðipingom, potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i novom predsedicom Švajcarske Doris Leutard.
Veruje da će imati i bilateralni susret i sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, kao i sa drugim zvaničnicima.

Sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kaže, nije se sreo ni u Rimu ni bilo gde, niti je takav sastanak bio zakazan. "Nemam problem da se sastanemo bilo gde, pa i u Rimu, ali sada, posle svega, ne znam šta bi nam bila tema razogovra", rekao je Vučić. Premijer smatra da neko mora da kaže "stanite, nemojte da provocirate sukobe".

Izgled voza za njega nije problem, iako je to, kaže, video tek kada ga je šef Kancelarije za KiM Marko Ðurić. Priznaje da je bio iznenađen izgledom voza, kao i da je to rekao Ðuriću. Istakao je, međutim, da voz u bojama crveno, plavo, belo i sa freskama i ikonama srpskih manastira sa KiM ne bi trebalo da smeta Albancima, jer su to ljudi koji su hteli da uđu u Unesko kao nezavisna država.

"Da li im smetaju freske ili crveno, plavo, bela trobojka ili im smeta to što je Kosovo Srbija. Meni ništa od toga ne smeta", naveo je Vučih.

Kao veoma zanimljivo, međutim, primetio da nekim Srbima smeta izgled voza, a ne smeta im to što su Albanci izveli policije i Rosu jedinicu sa teškim naoružanjem. Ponovio je premijer da policija i Rosu jedinice ne mogu da se pojave na severu Kosova, jer je to dogovor postignut sa NATO.

Primetivši da, kako je rekao, mi Srbi imamo dva dijametralna načina ponašanja i oba štetna za nas, premijer Vučić je istakao da je to obični voz, a ne oklopnjača. Nije tenk ili avion, kazao je.

Albanci su, podsetio je, u čisto srpsku sredinu poslali, jedinicu KPS nešto poput našeg PTJ, što je suprotno sporazumima iz Brisela i sa NATO. Učinili su, istakao je, sve suprotno dogovoru sa NATO. A dogovor je da je da, kada šalju bilo kakvu vojnu silu na sever KiM, obavezno moraju da imaju saglasnost NATO i lokalne zajednice.

"Da li su imali saglasnost NATO ne znam, ali saglasnost Srba nisu imali, to znam", rekao je Vučić i dodao da su pripadnici Rosu bili mnogobrojni, u 17 blindiranih vozila, i do zuba naoružani ne samo automatskim puškama, već i težim naoružanjem.
Poslati najsnažnije jedinice, protiv koga i zašto?
", zapitao je Vučić.

Tanjug
Foto: Twitter/The Peninsula

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter