Izvor:
16.05.2016 u 14:06
0

DAČIĆ PREDSTAVLJA SRBIJU: Danas sednica Saveta bezbednosti o Kosovu

U Njujorku će danas biti održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena Kosovu na kojoj će Srbiju predstavljati prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. a sednici će biti razmotren izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o radu Unmika i situaciji na Kosovu u proteklom tromesečnom periodu. Izveštaj će, kako se očekuje, predstaviti šef Unmika Zahir Tanin.

Dačić će, kako je najavljeno iz ministarstva spoljnih poslova, u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN i izneti našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanja Unmika.

Učešće je najavila i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Ban je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog spore primene dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine u poslednjih godinu dana. U izveštaju koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila ove godine on je ocenio da na Kosovu još puno toga treba uraditi na promovisanju veće tolerancije i pomirenja među zajednicama, na obezbeđivanju zaštite manjinskih prava, kao i na tome da se olakša povratak raseljenih, podrže njihova imovinska prava i zaštiti verska tradicija.

Generalni sekretar je pozdravio, kako je naveo, posvećenost kosovskog predsednika i premijera procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i postizanju pune primene dosad postignutih sporazuma, naročito uspostavljanju Zajednice srpskih opština, ali je konstatovao spor tempo primene, objavljeno je na sajtu UN.

Sa zabrinutošću konstatujem spor tempo implementacije u poslednjih 12 meseci i nadam se da će dosad preduzeti pozitivni koraci uz posredovanje EU biti praćeni energičnim naporima da se dovrše preostali koraci i reše druga pitanja u bliskoj budućnosti – istakao je Ban.

Povodom političke atmosfera na KiM on je istakao da nasilje u svakom obliku ostaje neprihvatljivo sredstvo izražavanja političkih stavova i ponovio apel svim kosovskim liderima da deluju odgovorno kada raspravljaju o gorućim problemima.

Ban je i u ovom izveštaju ponovio da se Kosovo suočava sa značajnim izazovima u oblasti o vladavine prava.

Uz izveštaj generalnog sekretara UN objavljen je i aneks izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o delovanju Euleksa u istom periodu.

Tanjug
Foto: Twitter/ksxio/rapplerdotcom

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter