Izvor:
01.02.2017 u 16:26
0

Crnogorski premijer Marković: ODLIČNE VEZE sa Srbijom i Vučićem moramo proceniti!

Odlične političke veze sa Srbijom i vladom premijera Aleksandra Vučića moramo valorizovati i kroz realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata, ne samo infrastrukturnih, kazao je premijer Duško Marković.

On je za novi broj magazina CorD, uoči, kako se navodi, zvanične posete Srbiji, rekao da ćemo "tome biti snažno posvećeni u narednom periodu, jer tu zaista vidimo prostor za konkretnu saradnju dvije države koja će donijeti benefite građanima i Crne Gore i Srbije".

Govoreći o prioritetima u pogledu ekonomske saradnje dve države, predsednik Marković je za magazin namenjen ekonomskim, političkim, diplomatskim i drugim liderima i top menadžerima, kazao da se oni odnose na infrastrukturno povezivanje kao i mogućnosti iskorišćenja zajedničkog hidroenergetskog potencijala.

On je rekao da se prioriteti odnose i na jačanje saradnje u okviru CEFTA zone slobodne trgovine, kao i daljeg razvoja turizma i saobraćaja, prenela je RTCG.

"Navedena saradnja je već dodatno podstaknuta i kroz Berlinksi proces, odnosno infrastrukturno povezivanje u okviru regiona. U tom smislu je važan Transbalkanski koridor, koji će unaprijediti energetsku povezanost Crne Gore i Srbije, u okviru šire regionalne strategije energetskog povezivanja", kazao je predsednik crnogorske vlade.

Naglasio je ispravnost odluke o izgradnji podmorskog kabla između Italije i Crne Gore i politike snažnog povezivanja sa EU tržištem električne energije ali i neposrednim susedstvom.

Podsjetio je da je u cilju modernizacije željezničke infrastrukture do granice sa Republikom Srbijom, a u sklopu Berlinskog procesa, Crnoj Gori je odobren grant iz WBIF 2015. godine u iznosu od 20 miliona eura, uz kofinansiranje Crne Gore od još 20 miliona evra.

Naveo je i da je u toku izgradnja prve deonice auto-puta Bar-Boljare čiji završetak se očekuje do maja 2019. godine.

Predsednik je ponovio privrženost realizaciji strateških spoljno-političkih prioriteta – članstvu u EU i NATO i konstatovao da je na tom planu postignut istorijski napredak u relativno kratkom periodu.

"Na unutrašnjem planu, to (prioritet) je snažan privredni rast zasnovan na principima tržišne ekonomije i unaprjeđenje životnog standarda svakog pojedinca i svake porodice", istako je premijer.

Odgovarajući na pitanje o tome da u vladi nema predstavnika srpskog naroda, Marković kaže da to nije posledica njegovog odnosa, kao premijera prema njima, već "posledica odnosa političkih predstavnika srpskog naroda prema sadašnjoj vladi“.

Podsetio je na ponudu građanskoj opoziciji da uđe u vladu i rekao da je to način da se reši zastupljenost političkih predstavnika srpskog naroda u izvršnoj vlasti.

"Neka prekinu bojkot, neka se vrate u Parlament i nakon toga spreman sam da razgovaram i o tome da preuzmu određena mesta u vladi“, zaključio je predsednik Marković.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter