Izvor:
03.02.2017 u 04:57
0

Istorijska poseta: Dačić se sastao sa novim državnim sekretarom SAD, očekuje se veće razumevanje Vašingtona za srpske regionalne interese!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je strahovanje da bi neki "nepromišljeni akt" Prištine mogao da izazove regionalnu nestabilnost i dovede do napada na Srbe na severu Kosova i preneo da je danas u Vašingtonu upoznao američku administraciju sa situacijom na Kosovu.

– Upoznali smo američku adminstraciju sa svim tim. Ono što je naša želja je da uspostavimo što pre kontakt sa novom američkom administracijom i razgovaramo na ozbiljan način o budućnosti celog regiona – rekao je Dačić.

Dačić, koji je danas prisustvovao molitvenom doručku, čiji domaćin je bio američki predsednik Donald Tramp, rekao je za RTS da je razgovarao sa kongresmenima i senatorima o odnosima Srbije i SAD, ali i situaciji na Kosovu.

On je istakao da je, tokom kratkog razgovora, pozvao novog američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da poseti Srbiju.

– Sedeli smo sto pored stola, Tilerson i ja. Iskoristio sam priliku da se upzonam sa njim i da za vreme trajanja molitvenog doručka, porazgovaramo, razmortimo nekoliko tema, između ostalog, sam mu rekao da bi bilo dobro da u svojoj agendi planira da poseti našu zemlju – rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da je Srbiji u interesu da ima dobre odnose sa SAD i izrazio očekivanje da će nova američka administracija pokazati veće razumevanje u odnosu na ranije periode.

On je ocenio da se politika SAD prema Srbiji u prethodnim periodima nije zasnivala na realnim činjenicima nego na predrasudama koje postoje unazad već 20 godina zbog čega je, kako je rekao, cela administracija, pa i Stejt department, često branio nakadašnju politiku, umesto da saglada realne mogućnosti za učvršćenje mira i stabilnosti u regionu.

On je podsetio da se Stejt department još nalazi u fazi konstituisanja nove izvršne vlasti i da se menjaju ljudi koji rukovode određenim sektorima.

Tanjug
Foto: Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter