Izvor:
03.02.2017 u 14:11
0

Američka podrška za Srbiju i Srpsku: Dačić i Cvijanovićeva zajedno i prijateljski sa novim državnim sekretarom!

Ako je neko imao dileme da li će Trampova politika biti kontinuitet ili diskontinuitet sa Obaminom administracijom, nekoliko Trampovih poteza i ukaza odmah po stupanju na dužnost, pokazali su da novi predsednik SAD misli ozbiljno. Kada je u pitanju politika prema našem regionu, stručnjaci se slažu da Balkan neće biti na listi prioriteta nove administracije, pogotovo ne na način na koji bi bio da je pobedila Hilari Klinton.

No, Amerika je suviše velika (super)sila, da bi se tek tako povukla iz bilo kog dela sveta na kom ima presudan uticaj, pa isto to verovatno važi i za Balkan. SAD će se pitati i dalje, iako će fokus verovatno biti potpuno izmešten na druge krajeve sveta.

Ministar spoljnih psolova Srbije, Ivica Dačić, prisustvovao je 65. nacionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu, gde se sastao i sa uglednim kongresmenima, ali i novim državnim sekretarom Reksom Tilersonom. Dačić je istakao da su utisci veoma pozitivni, i da očekuje drugačiji tretman nove američke administracije, bazirane na uvažavanju realnosti i srpskih interesa, a ne na predrasudama koje su važile prethodnih dvadesetak godina.

Osim Ivice Dačića, od srpskih političkih predstsavnika, prisustvovali su i premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, ali i gradonačelnik Srebrenice, Mladen Grujičić.

Donald Tramp je najavio da će njegov prioritet biti borba protiv radikalnog islama, pri čemu postoji mogućnost da se i panislamska organizacija Muslimansko bratstvo stavi na listu terorističkih organizacija, a poznato je da Bakir Izetbegović ima bliske veze sa liderima ove organizacije, koje je poput Jusufa Karadavija i ugoščavao u Sarajevu. U tom kontekstu, može se očekivati zaokret i mnogo blagonakloniji stav nove američke administracije prema Republici Srpskoj, kao brani protiv radikalnog islamizma.

Slučajno, ili ne, tek zajednička fotografija Dačića, Tilersona i Cvijanovićeve na Molitvenom doručku, gde se vidi da se razgovaralo uz osmeh i prijateljsku atmosferu, možda simbolički najavljuje bolje dane za srpski narod na Balkanu i resetovanje srpsko-američkih odnosa.

HappyTV.rs
Foto: Facebook/Srcem za Srpsku

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter