Izvor:
03.02.2017 u 20:52
0

Vučić pita EU: ŠTA VIŠE HOĆETE od Srbije? Briselski pregovori se vrte u krug! (VIDEO)

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da EU ne poštuje ništa sto je dogovoreno, a da Priština i ne želi nikakav dogovor, te da je što je on iznosio ovih dana o razgovorima u Briselu istina.

Kako je rekao, Priština optužuje Srbe i vređa ih, a tokom pregovora gazi ono što je dogovoreno već posle 15 minuta.

"Ovi drugi neće nikakav dogovor. Kažu sve je srpska propaganda. Kada damo ono što traže, oni kažu puj pike ne važi. Samo neka kažu šta sam slagao i neću biti ono što sam danas. Nisam lud, ovo Srbiji najmanje odgovara, ekonomija ide na bolje, ali nekom ocigledno odgovara", rekao je Vučić na pres konfernciji s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

Kako je rekao, niko ne postoji u EU koji može da kaže da nije tako, te upitao: "Šta više hoćete od Srbije?".

Vučić je rekao da smo u Brisel otišli sa dobijenim temama od kojih su na stolu ostale samo dve i da smo se okrenuli razgovoru o njima a da je jasno rečeno da nema razgovbora o ZSO.

"Tišina, nema razgovora o ZSO",rečeno je u Briselu, a ponovio je Vučić, navodeći da se niko ne uzbuđuje oko te teme koja je suština Brisleskog sporazuma i suština za Srbe, ali pravi se problem od zida od 80 santimetara.

Kako je rekao, onda je rečeno da se razgovara o mostu, iako je to pitanje dogovoreno još ranije, i stvarni razgovor se ticao mosta i pored svega što smo mi u konsultacijama sa ljudima iz severnog dela Kosovske Mitrovice dogovorili i prihvatili ispostavilo se kao da kao da ništa nismo ni razgovarali.

Mi smo održali opet reč, a oni nisu, primetio je Vučić, ali nisu zato ni opomenuti.

"I jedva čekam da li će da kažu svi smo isti – nije istina da smo isti".

On je dodao da su se čule očigledne pretnje i od Kadri Veseljija o ulasku ROSU u severnu Kosovsku Mitrovicu i drugih iz vlasti u Prištini.

Za njih postoji samo jedno pitanje a to je ograda u Kosovskoj Mitrovici i u tome imaju značajnu podršku međunarodne zajednice, naznačio je Vučić.

"Niko iz EU ne može da kaže da sam slagao ijedno slovo. Sve od A do Š, a nešto sam i ublažio" dodao jhe premijer koji je naveo da kada bi sve rekao šta se dešavalo tamo da bi ga Srbi psovali a ko zna šta bi sve rekli o drugima.

Kako je objasnio ne govori sve ne zato što se plaši nikoga, ni "najmoćnijih ambasadora" već sve radi razumevajući da smo mala zemlja u odnosu na njih i da ponekad mora da se igra po tuđim pravilima.

Opisujući atmosferu u kojoj su vođeni razgovori u Briselu, Vučić je to uporedio s košarakaškom utakmicom u kojoj u jednoj trećini važi pravilo tri sekunde, u drugoj ni koraci, u trećoj nema faula…

"Sudija ne svira – na svakih 15 minuta tri puta su menjana pravila" rekao je Vucić i dodao da i kada smo se navikli na suđenje i kada smo pobeđivali pored svega oni bi opet menjali pravila.

Kako je naveo, Tačija je video 60 puta i tačno zna kada može, a kada ne da ga u oči pogleda.

"Tačno vidim šta rade" rekao je Vučić i dodao da je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću nakon razgovora rekao da nikada nije bio ovako zabrinut "jer sam video i jedne i druge šta rade".

Tok razgovora se u Briselu uglavnom "vrti u krug", primetio je Vučić i dodao:

"Ponavljaju kao papagaji, na svakih pet minuta. Toma onda kaže da je Kosovo Srbija, oni da je Kosovo nezavisno, mi opet kažemo da je Kosovo Srbija… a razgovor se vrti oko mosta i njihove panike, iako je sve bilo dogovreno 8. decembra", opisuje Vučić i dodaje:

"Nasilnici iz Prištine žele na silu da učine nešto, a ničega nema, a nmjih baš briga. Ne mora sutra, ne mora nikad. Ako se njima ne svida, nešto mora hitno. Naravno, ko će onda da bude provokator? Srbija. Oko vaših kuća zidovi od četiri metra, bre. Smeta vam 40 centimetara? Vi nas sve pravite ludim. To se koristi kao povod za provociranje incidenata", upitao je premijer.

A zatim poručio da će sada premeštati policijske i vojne snage svuda po Srbiji, "pa neka se nerviraju", te upozorio ministra Nebojšu Stefanovića da to ima u vidu i da organizuje.

Upitan da komentariše poruku Maje Kocijančić o smirivanju tenzija Vučić je portparolki Mogerinijeve poručio da se "EU bar 15 minuta drži onoga što predlože".

"Ništa ja nisam zapalio. Gledao sam da smirim ono što su drugi zapalili. Uvek želimo razgovore, dijalog. Poštujemo ulogu Federike Mogerini koja je sigurno u teškoj situaciji. Oni su nas upozorili da će biti posledica ko prvi prekrši dogovoreno. I ko je prekršio? Prva informacija se pojavila na Dojce veleu na albanskom. Je l sam ja možda naučio albanski? Prvi su izašli Tači i Mustafa, koliko mu je sekundi trebalo?", zaključio je uz pitanje Vučić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter