Izvor:
04.02.2017 u 00:16
0

Dačić o MIGRANTIMA: Nema dovoljno kapaciteta, već postoji problem!

U Srbiji je trenutno oko 8.000 migranata, nedostaju kapaciteti za njihov prijem i već postoji problem, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa češkim kolegom Lubomirom Zaoralekom, Dačić je, odgovarajući na pitanje češkog novinara o tome kako Češka može da pomogne Srbiji u migrantskoj krizi, apelovao na međunarodne organizacije i EU da pomognu u rešavanju migrantske krize.

Problem je, kaže, što EU nema jedinstvenu politiku kada je reč o migrantskoj krizi i Srbija je zato u opasnosti da bude žrtve odsustva takve politike i "separatnih poteza" pojedinih država.

Kao problem naveo je i nerešen odnos Turske i EU, te da se zbog toga ne zna da li će dva miliona miganata iz Turske krenuti ka Evropi ili će se naći dogovor Turske i EU.

"Ako bude novog velikog talasa migranata i ako Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Austrija zatvore svoje granice imamo problem, jer toliko migranata ne može da ostane u Srbiji", kaže Dačić.

Srbija, dodaje, mora da vodi računa o svojim interesima, uz humani odnos prema migrantima koji je i do sada pokazala.

Podsetivši da je od početka migrantske krize kroz Srbiju prošlo milion izbeglica koji ne žele da ostanu u Srbiji već su njihove krajnje destinacije zemlje EU, Dačić kaže da je u poslednjih godinu dana u Srbiji došlo do strukturne promene među migrantima, jer više nisu u većini izbeglice iz Sirije i drugih zemalja zahvaćenih ratom.

Trenutno je, kaže, u Srbiji od devet do 10 odsto izbeglica iz Sirije, a ostali su ekonomski migranti iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Irana..

Češki ministar spoljnih poslova prethodno je najavio pomoć te države Srbiji u rešavanju migranstke krize,

Najavio je da će za nekoliko nedelja u Srbiju doći delegacija češkog Ministarstva spoljnih poslova kako bi se videlo kako Češka konkretno može da pomogne Srbiji u oblasti migracija.

Izvor:Tanjug.rs
Foto:Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter