17°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Stefanović o vojnom roku: Odluka još nije doneta, moj stav je ZA

Ministar odbrane Nebojša Stefanović kaže da još nie doneto bilo kakvo konačno rešenje o eventualnom vraćanju obaveze služenja vojnog roka u Srbiji, a da će se u donošenju odluke voditi isključivo računa o tome da li bi to bilo korisno za Srbiju, njene građane i vojsku.

OVO MORATE ZNATI

OTKRIVENO! Ovo su žrtve MASAKRA kod Sjenice

VELIKO POŠTOVANJE: Naslednik Merkelove prijatelj predsedniku Srbije (FOTO)

SINIŠA BRANKOVIĆ PRIZNAO ZLOČIN: Jezivi detalji sa susđenja za ubistvo Vinke Stojanović

- Moj stav je da treba da se vrati redovno služenje vojnog roka. Pre svega, zbog jačanja rezervnog sastava, jer mi sada gubimo po dve generacije - generaciju onih koje ne upućujemo na služenje vojnog roka i generaciju koja zbog godina života više ne spada u aktivnu rezervu -  rekao je Stefanović.

Ukoliko ova ideja zaživi, kaže, svakako da time što će neko doći na služenje vojnog roka neće automatski postati profesionalni vojnik.

- Da li će se po odsluženju vojnog roka odlučiti da zapocnu karijeru u našim redovima - mi bismo voleli, ali to je odluka koja je na njima - rekao je Stefanović.

Najviše kritika na tu ideju, navodi, čulo se iz redova bivše vlasti, koja je upravljala sistemom odbrane duži niz godina i u čije vreme smo imali ukupno dva aviona koja mogu da polete, i to ako jedan od njih nije na remontu, i koja je pustila da u periodu od 2000. do 2012. svim resursima koje imamo polako istekne rok trajanja, a da istovremeno ne nabavimo ništa respektabilno.

SVE O SPORTU

EVO KO IM JE NA UMU: Partizan želi pojačanje iz Engleske

DUŠKO NIJE JEDINI SRBIN U ABU DABIJU: Ovaj čovek je takođe doputovao! (FOTO)

ČOVIĆ OTKRIO DETALJE O SLUČAJU "PETRUŠEV": Baskonija je tražila da platimo 1,5 miliona evra!

Naveo je da pripadnici vojske kažu da je vojska u tom periodu uništena više nego NATO projektilima.

Stefanović je rekao da se u velikom broju razvijenih zemalja razmišlja o služenju vojnog roka, a u nekima ono postoji i danas, između ostalog i zbog snalaženja što većeg dela stanovništva u raznim vanrednim situacijama, počev od poplava, zemljotresa…

- Mnogi u regionu su trljali ruke zadovoljni koliko nam je vojska zaista bila slaba, a danas kukaju i besne što je jaka. Imaju pravo da kritikuju, ali mislim da rezultati rada i realnosti iz vremena njihove vlasti i ovog perioda dovoljno govore sami za sebe - naglasio je Stefanović.

Ključni ciljevi Ministarstva odbrane u ovoj godini, kaze Stefanović, jesu nastavak modernizacije i opremanja, kako bi vojska bila još efikasnija, snažnija i respektabilna, ne samo u našem regionu već i šire od toga.

- Čujem često kritike da nismo u ratu i slično, ali kapacitet i snaga vojske u odbrani zemlje su upravo ključni u odvraćanju svih onih koji bi i pomislili ne samo da napadnu našu zemlju već i da je ugroze na razne načine. Jaka vojska je garant stabilne zemlje - poručio je Stefanović.

Naglasio je da je jedan od ključnih ciljeva za 2021. godinu jeste povećanje standarda vojnika. Naveo je da će najveća povećanja dobiti oni čije su plate i najmanje u ovom trenutku - vojnici, nakon toga podoficiri i najmanja oficiri.

- Zahvalan sam predsedniku Vučiću što smo se izborili za to povećanje, posebno s obzirom na teške uslove u pandemiji kovida. Za nas je takode veoma važan projekat izgradnje stanova koje pripadnici vojske mogu kupiti po cenama koje su znatno ispod tržišnih, koji je predsednik pokrenuo - kaže Stefanović.

To je, dodaje, značajan podsticaj i za pripadnike Vojske da ostaju u sistemu odbrane, ali i za mlade ljude da svoju karijeru započnu baš u ovom sistemu.

SVE O KORONI

U SRBIJU STIŽU KORONA VAKCINE: Evo kada će građani moći da prime ovo cepivo

PREDSEDNIK SRBIJE DOČEKUJE VELIKU POŠILJKU KINESKE VAKCINE

AKO ŽELITE DA PUTUJETE MORATE ZNATI DA PANDEMIJA DONOSI NOVA PRAVILA: Vakcina umesto vize

RUSKI NAUČNICI OTKRIVAJU ŠOKANTNE INFORMACIJE: Zmijski otrov ubija koronaviruse, a toksin jedne vrste se pokazao kao najbolji lek za Kovid!

PENZIONERI NA VAKCINACIJI: Svi pozvani u petak se odazvali

Upitan da li postoje pritisci da se naruši vojna neutralnost Srbije, Stefanović je rekao da je Srbija navikla da živi sa pritiscima i da se na njih ne obazire.

- Kao mala zemlja koja nije u lakoj situaciji i koja mora da se bori za sebe svakog dana, mi razumemo tu vrstu pritisaka i naše je da im se odupiremo - kaže Stefanović.

Na pitanje šta je najvažniji bezbednosni izazov u ovom trenutku, ministar odbrane kaže da je to bezbednosna i politička situacija u našoj južnoj pokrajni.

- Kosovo i Metohija je naravno naše najvažnije nacionalno pitanje. Mi situaciju pratimo na dnevnom novou, da bi učinili sve da zaštitimo bezbednost srpskog naroda i našeg duhovnog nasleđa - rekao je Stefanović.

Povodom promene vlasti u SAD i uticaja na Srbiju, Stefanović je naveo da je naš cilj da budemo u što boljim odnosima sa SAD, kao jednom od namocnijih država sveta, baš kao i sa Kinom, sa Nemačkom, sa Rusijom, kao i sa EU, koja je naš strateški cilj.

Ministar je naveo da je borba protiv kovida praktično kljucna stvar koja je obeležila celu godinu za nama.

Naglasio je da odgovor države i institucija na pandemiju korona virusa pokazao da je Srbija danas stabilna i odgovorna zemlja, koja je adekvatno reagovala u suočavanju sa ovim izazovom.

- Ponosan sam na vojno zdravstvo, koje se snažno uključilo u borbu protiv kovida i dalo svoj maksimalni doprinos u njegovom suzbijanju - rekao je Stefanović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHO

Komentari korisnika (1)

Ana

Samo profesionalna vojska, sluzenje vojnog roka dobrovoljno, a ne obavezno.


Ostavite komentar