9°C

Beograd

Photo: twitter

Izvor: alo

Predsednik Skupštine Srbije gradi bedem oko zgrade parlamenta: Ograda podelila narodne poslanike!

Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije i lider SPS-a, naumio je da ispred zgrade parlamenta na Trgu Nikole Pašića vrati makar deo nekadašnje autentične ograde koja je na tom mestu bila do sredine pedesetih prošlog veka.

I dok su neki narodni poslanici ovaj predlog oberučke prihvatili, drugi poručuju da ne znaju da li je Dačićeva nova ideja moguća.

- Ne znam da li je to uopšte izvodljivo jer je zgrada Narode skupštine pod zaštitom kao spomenik kulture. Ogradu su, koliko ja znam, pedesetih godina dvadesetog veka, odneli komunisti da ukrase neku vilu na Dedinju koju su zauzeli u njihovoj najuspešnijoj bici - Bici za Dedinje - poručio je za medije  Marijan Rističević.

I Samir Tandir ističe da je zgrada Narodne skupštine spomenik kulture i poručuje da je ovo pitanje „više za Zavod za zaštitu spomenika, a ne za političare i poslanike“.

PROČITAJTE JOŠ: 

NAVALJNI UHAPŠEN U MOSKVI: Preti mu 10 godina zatvora! (VIDEO)

6 DRŽAVA BALKANA MEĐUSOBNO UKINULE OBAVEZAN PCR TEST: Za popularne destinacije pored testa obavezna i izolacija

NOVI DETALJI JEZIVE NESREĆE: Mladić poginuo dok je pokušavao da se uključi na glavni put

SNEŽNI POKRIVAČ OBRADOVAO NAJMLAĐE: Sneg ponovo počeo da pada tokom noći i nema nameru da stane

- Ako struka da pozitivno mišljenje onda mislim da niko ne bi imao ništa protiv. Smatram da zgrade koje predstavljaju državne institucije treba da budu više otvorene za građane, a posebno za učeničke ekskurzije, kako je to svuda u svetu. Na taj način bi našim sugrađanima, a posebno našoj deci, približili značaj institucija i njihovu istorijsku ulogu i priču - naveo je on za naš list

Predlog Ivice Dačića dobio je podršku od narodnog poslanika Aleksandra Čotrića.

- Ograda je bila veoma lepa, predstavljala je mini umetničko delo i činila je celinu sa skupštinskim zdanjem. Uklonjena je posle Drugog svetskog rata zbog održavanja parada i završila je u nekom od brojnih Titovih odmarališta. To ne znači da se Narodna skupština odvaja od naroda, već da se uspostavlja njen autentični izgled. Nisam, međutim, siguran da li će inicijativa predsednika parlamenta Dačića biti i ostvarena, jer će se postaviti pitanje sredstava, a biće i onih koji će je osporavati iz različitih razloga - kazao je on za „Alo!“.

Dačić: Uspeli smo da joj uđemo u trag

Ivica Dačić je za medije poručio da je ograda i ranije tražena, ali da su sada uspeli da joj uđu u trag.

- To nije moja ideja, već je to bila želja kada se rekonstruisala Skupština da joj se vrati izgled iz 1936. godine, kada je počela da se radi. Međutim, nisu uspeli da nađu gde je ograda. Tražio sam da se od nadležnih organa zatraži informacija o tome, i odgovor je da je ograda uklonjena 1956. i iskorišćena za ograđivanje Belog dvora u Beogradu i vile „Biljana“ na Ohridu - naveo je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar