Izvor:
23.02.2017 u 05:41
0

KOJE TAJNE KRIJE VILA „MIR“? Ovde je živeo Slobodan Milošević! (foto)

Danas se u Beogradu, u vili "Mir", sastaju delegacije Srbije i Republike Srpske u vezi pokretanja revizije tužbe koju je BiH podnela protiv istočnih komšija.

Sastanak se održava u vili "Mir", čija prebogata istorija krije mnoge, tajne i priče, ali i ogromno bogatstvo. Vila "Mir", što je skraćenica za "Maršalovu intimnu rezidenciju", sagrađena je 1980. godine, pa Tito, po kojem je dobila ime, nije živio u njoj. Zato je u njoj živio Slobodan Milošević, koji se tu uselio 1999. godine nakon što mu je staru rezidenciju razorio NATO tokom bombardovanja Srbije.

Zgrada je napravljena 1979. godine i Tito je trebalo da se useli u nju 22. decembra, na dan JNA. Za tu priliku je pripremljen i specijalni ključ sa stilizovanim brojem 22 . Međutim, bližila se Nova godina i Tito je promijenio planove otišavši na doček u Karađorđevo.

Njegovo zdravstveno stanje se naglo pogoršalo i prebačen je u ljubljansku bolnicu gdje je i umro. Miloševićeva porodica vilu je otkupila za oko 2000 eura(!?), ali im je vila oduzeta jer su prekršili stari zakon nastao u eri "imaš kuću, vrati stan". Kako su već imali stan, sud je ustanovio da nisu imali pravo kupiti vilu. Vila Mir trebala je služiti za smještaj stranih državnika u posjetu Srbiji, ali na kraju su vlasti odustale od te ideje kad su shvatili da strani državnici ne žele spavati u krevetu u kojemu je Milošević uhapšen.

Postojeću vilu je porodica Milošević preuredila, nadzidala i proširila na 326 kvadrata. Ogradu od jednostavnih metalnih šipki ofarbanih u zeleno, koja je imala više dekorativnu nego bezbjednosnu funkciju, zamijenile su teške metalne ploče koje i danas stoje. U vrijeme dok je za javnost bila otvorena kao muzej, u vili "Mir" su bili izloženi Titovi lični predmeti i odlikovanja, a njen podrum i dan-danas krije pravo blago – oko 4.500 poklona neprocjenjive vrijednosti koje je Tito dobivao od stranih državnika.

Na drugom spratu bila je postavljena arheološka zbirka, na prvom su bili izloženi vrijedni predmeti primjenjene umjetnosti od srebra i slonovače, koje je Tito dobivao od najvećih svjetskih državnika, a u prizemlju su se nalazila Titova odlikovanja iz čak 68 zemalja.

Izvor: avaz.ba
Foto: Twitter/FilipCukanovich, Twitter/The Editor

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter