Izvor:
07.03.2017 u 20:43
0

Zagreb divlja: HRVATSKA UPUTILA PROTEST SRBIJI ZBOG SPOMENIKA MAJORU TEPIĆU

Hrvatska je Srbiji uputila "oštar" usmeni protest povodom zaključka Vlade Srbije o podizanju spmenika narodnom heroju Milanu Tepiću, saopštio je danas potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je novinarima rekao da je usmeni protest uručen ambasadorki Srbije u Zagrebu Miri Nikolić, koja je jutro pozvana da hitno dođe u hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Dačić je objasnio da je protest ambasadorki Nikolić uručen sa obrazloženjem da je za Hrvartsku neprihvatljivo podizanje spomenika čoveku koji je samoubilačkom akcijom pruzrokovao smrt 11 hrvatskih branitelja, kao i neutvrđen broj regruta JNA, te da je takav akt srpske vlade štetan po dobrosusedske bilateralne odnose", rekao je Dačić i dodao:

"Naravno, naša ambasadorka u Zagrebu odbila je apsolutno te kritike izražene u protestu jer opšte je poznato da su Hrvatske paravojne formacije, nakon napada i zauzimanja kasarne u Bjelovaru 1991. godine streljali četvoricu oficira JNA i da počionioci tog zločina, iako su poznati, do dan danas nisu procesuirani, a da ne pričam kome se sve u Hrvatskoj dižu spomenici i spomen obeležja sa ustaškim simbolima", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj spomenici se dižu teroristi Barišiću, trehabilituju ličnosti iz NDH sa veoma problematičnom ulogom, kao što je kardinal Stepinac, pa je čak i danas na srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sinju ispisan ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

"Srbija nikada nije osvajala Hrvatsku, a Hrvatska je sa Hitlerom osvajala Srbiju do Zemuna. A Hrvatska nama šalje proteste zbog podizanja spomenika Milanu Tepiću, koji je proglašen za narodnog heroja od predsedništva SFRJ. To je tragikomično, ali pokazuje svu dubinu procesa koji postoje u Hrvatskoj, koji uopšte ne razlikuje da u međunarodnim odnosima Srbije i Hrvatske treba da tražimo ono što nas spaja, a ne ono što nas razdvaja", istakao je Dačić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter