Izvor:
08.03.2017 u 21:05
0

Amerika i NATO upozoravaju Tačija: AKO FORMIRATE VOJSKU KOSOVA, UKINUĆEMO VAM POMOĆ!

Američka ambasada u Prištini saopštila je da su SAD zabrinute zbog najavljene namere Kosova da promeni mandat Bezbednosnih snaga Kosova bez ustavnih izmena.

Kako se navodi, SAD podržavaju postepenu, transparentnu transformaciju BSK u "multietničku silu u skladu sa NATO standardima".

http://images.happytv.tv/var/resizes/Slike-Arhiva/taci-new.jpg?m=1486111084

"Transformacija bi morala da bude izvedena u skladu sa kosovskim ustavom i kroz inkluzivan i predstavnički politički proces koji bi odrazio multietnički demokratiju na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Američka ambasada dodaje da je spremna da se upusti u konsultativni proces sa svim zainteresovanim snagama kako bi se stiglo do "zajedničkog cilja" – transformcije BSK na način koji poboljšava sigurnost na Kosovu, doprinosi regionalnoj stabilnosti i podržava Kosovo na putu evroatlantskih integracija.

"Usvajanje predloženog zakona bi nas nateralo da ponovo razmotrimo našu bilateralnu saradnju i dugotrajnu pomoć koju pružamo bezbednosnim snagama na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Ranije, list "Koha ditore" je objavio da transformacija BSK i inicijativa Hašima Tačija "nemaju međunarodnu podršku".

Predsedništvo Skupštine Kosova jednoglasno je odlučilo da predlog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) dostavi na dalju proceduru vladi.

Generalni sekretar NATO Jens Stoletenberg izjavio je da je uznemiren predlogom da se formiraju Oružane snage Kosova.

"Preneo sam im ozbiljna uznemirenja saveznika iz NATO o poslednjem predlogu vlasti na Kosovu za transformaciju BSK u Oružane snage Kosova bez izmena Ustava. Jasno sam stavio do znanja da su jednostrani koraci kao što su ovi beskorisni i pozivam vlasti Kosova da budu u bliskom kontaktu s Beogradom", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse je rekao da je NATO podržavao razvoj BSK kao profesionalne i višenacionalne snage.

"Struktura, mandat i misija BSK su pitanja institucija Kosova u skladu sa njihovim Ustavom. Medjutim, ako mandat BSK evulira na način kako je predloženo biće potrebno da NATO proceni nivo njegovog angažovanja, posebno u oblasti izgradnje kapaciteta", naveo je Stolenberg.

Stoltenberg je rekao da je to jasno stavio do znanja tokom posete Kosovu u februaru i danas tokom telefonskih razgovora, kao i da je povodom tog pitanja u stalnom kontaktu s partnerima u NATO.

B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter