Izvor:
11.03.2017 u 08:07
0

TAČIJEV PAKLENI PLAN: Prekida razgovore sa Beogradom zbog Haradinaja!

Skupština Kosova usvojila rezoluciju kojom se traži oslobađanje zločinca OVK, kao i prekid dijaloga s Beogradom dok ne bude pušten.

Iz Prištine su i juče stigle provokacije na račun Srbije. Skupština Kosova usvojila je rezoluciju kojom se traži oslobađanje Ramuša Haradinaja, ali i prekid dijaloga s Beogradom sve dok bivši vođa OVK, koga Srbija traži zbog ratnih zločina, ne bude na slobodi.

Rezolucijom koju je parlament usvojio većinom glasova traži se da oslobađanje bivšeg vođe OVK Haradinaja bude primarna obaveza, kao i da vlada traži da EU natera Srbiju da poništi sve poternice i optužnice protiv kosovskih Albanaca.

Dižu tenziju

To, međutim, nije jedina provokacija – i pored protivljenja SAD i NATO, vlada Kosova saopštila je da ne odustaje od toga da Kosovo ima svoju vojsku u okviru ustavnih rešenja. Tako je kosovski premijer Isa Mustafa rekao da osnivanje vojske ne može da bude talac Srbije, odnosno Beograda, već da je unapređenje uloge Bezbednosnih snaga u vojsku u interesu svih građana Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Reagujući na ove provokacije, predsednik Nikolić je zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u ponedeljak.
– Pokušaćemo da sprečimo da Albanci sruše sve što smo do sada postigli u Briselu. Ne smemo dozvoliti da se napravi haos – rekao je Nikolić za Kurir.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović upozorava da potezi Prištine dodatno podižu tenzije.
– Očigledno je da ne postoji dobra namera i politička volja Prištine da se kroz uspostavljeni dijalog postižu održivi sporazumi. A zahtev za političko poništavanje optužnica i poternica pokazuje negiranje vladavine prava i evropskih standarda, podiže tenzije i dodatno podriva poverenje i stabilnost – rekla je ona za Kurir.

Ne žele mir

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohoiju Marko Đurić kazao je da je Srbija iznenađena ovakvom odlukom.
– Smatramo da je sada jasno da je sve što su politički predstavnici kosovsko-metohijskih Albanaca prethodnih meseci radili na podizanju tenzija bilo zapravo samo traženje izgovora da se prekine normalizacija odnosa i dijalog sa Srbima i Beogradom. Mi ostajemo posvećeni razgovorima kao načinu za rešavanje sporova i usklađivanje interesa s političkim predstavnicima Albanaca, međutim, posle javnog izjašnjavanja pokrajinske skupštine o pozivu na prekid dijaloga, i duboko pogrešnog i nelegalnog pokušaja formiranja takozvane kosovske vojske, jasno je da nisu svi akteri u dijalogu istinski opredeljeni za stabilnost i mir – poručio je on.

Izvor:Kurir.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter