Izvor:
14.03.2017 u 19:00
0

PREDSEDNIK DODIK SUROVO REALAN: Od BIH ne očekujem ništa dobro, moguć i raspad!

Predsednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da u BiH ne sme biti politički motivisanog nasilja, čak i ako bi se raspala.

"Čak i ako se BiH raspadne, ne sme biti nasilja, a sve su opcije otvorene", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci posle sastanka s hrvatskim članom Predsedništva BiH i liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Navodeći da od Bosne i Hercegovine "ne očekuje ništa dobro", Dodik je kazao da nije za destabilzaciju zemlje, već za poštovanje izvornog Dejtonskog porazuma, optuživši visoke predstavnike međunarodne zajednice u BiH da su godinama "narušavali međunarodno pravo" prenošenjem nadležnosti sa entitetskog na državni nivo, i drugim odlukama.

Dodik je rekao da je s Čovićem razgovarao i o vanustavnom i vaninstitucionalnom delovanju bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s podnošenjem zahteva za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

"Tome je došao kraj i nećemo dozvoliti da se to više radi. Što se mene tiče, Izetbegović je sprečio da se zloupotreba više ikada u budućnosti desi", kazao je Dodik.

Istakao je da u ime BiH "niko sam ne može da govori", što se potpuno podudara sa Čovićevim stavom da ne može drugi narod da bira hrvatske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH.

Po njegovim rečima, BiH je nastala voljom stranaca, zbog čega u njoj niti je bilo, niti ima međusobnog poverenja naroda.

"Bakir Izetbegović je to pokazao na najboljem nivou. Njegovo delovanje traži i krivičnu odgovornost. Izetbegović je izgubio svoj kapital, nestalo mu je podrške, koje je bilo do sada. Mislim da treba tako da bude, da međunarodna zajednica zađuti i pusti da se stvari rešavaju ovde", naglasio je Dodik.

To, kako je rekao, znači postizanje konsenzusa svih naroda, a ne donošenje odluke jednog naroda u ime svih, jer od toga zavisi da li će Bosne i Hercegovine biti ili ne.

"Suverenitet i Ustav se moraju poštovati, bez ikakvih kalkulacija. Bošnjački politički vrh je bio prvak sveta da se to degradira i platiće politički ceh u budućnosti", ocenio je Dodik.

Predsednik RS je vlast na državnom nivou nazvao "nekom karikaturom", navodeći da trenutno nijedna od institucija na državnom nivou ne radi posao koji bi trebalo da radi.

Dodik je kazao da je sa Čovićem razgovarao o potrebi odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, a istakao je i da se mora rešiti i pitanje ustavnosti postojanja Tužilaštva i Suda BiH.

Hrvatski član Predsedništva i lider HDZ BiH Dragan Čović je kazao da je "zemlju lako uvući u krizu, ali je iz krize teško izaći", navodeći da je bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović zloupotrebio državno Predsedništvo, pokušajem da se "u ime jedne osobe ili stranke predstavi BiH".

"To se zove kršenje Ustava i zloupotreba ovlaštenja. Uvek se morao tražiti konsenzus oko svih pitanja, biće izuzetno teško nastaviti zajedno dalje", ocenio je Čović.

Po njegovim rečima, u BiH se mora prihvatati stav svih i ne mogu predstavnici jednog naroda donositi odluke za sve narode.

"Što se tiče hrvatskog naroda, želimo stvoriti ambijent da jedan narod ne može drugome birati predstavnike. Želimo da svaki narod bira svoje predstavnike, a videli smo kako u protivnom može završiti”, istakao je on.

Čovićje kazao da je pred BiH težak posao, uz mogo sastanaka i u BiH, i oko BiH.

"Menja se odnos međunarodnih institucija u dosadašnjem promišljanju o BiH", ocenio je on.

Beta
Foto: Twitter/Grad Bijeljina

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter