Izvor:
16.03.2017 u 12:29
0

UZ SAMO JEDAN USLOV: Predsednički kandidati dobijaju višemilionsku sumu novca za kampanje!

Svaki predsednički kandidat na predstojećim izborima će, ukoliko to želi, za kampanju od države dobiti najmanje 29 miliona dinara, odnosno oko 237.000 evra. Daleko više novca mogu da očekuju dvojica kandidata koji uđu u eventualni drugi krug – po oko 1,3 miliona evra!

– Novac iz budžeta se daje kandidatima kako bi bili što manje zavisni od sredstava iz privatnih izvora. Po zakonu, ta sredstva se koriste isključivo za kampanju i deo koji ostane neutrošen trebalo bi da vrate u budžet. To se, ipak, retko dešavalo. Kandidati su znali da vrate nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada dinara – kaže za "Blic" Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija.

Za kampanju za predsedničke izbore izdvojeno je ukupno 641,8 miliona dinara, a polovina od tog iznosa, ili oko 320 miliona, opredeljena je za prvi krug. Ako uzmemo u obzir da će u trci za predsednika učestvovati 11 kandidata, svaki bi trebalo da dobije oko 29 miliona dinara za izbornu kampanju.

Čarobnih 1 odsto

Ipak, i tu postoji kvaka. Da bi kandidati uopšte mogli da raspolažu ovim novcem, prethodno će morati da polože jemstvo u vidu novca, nekretnine, bankarske garancije ili državnih hartija u vrednosti – i to u visini iznosa koji će dobiti od države.

Na predsedničkim izborima, naime, postoji magična granica od 1 odsto osvojenih glasova. To znači da će oni kandidati koji osvoje manje od 1 odsto glasova izašlih birača morati da vrate svaki dinar dobijen iz budžeta. Odnosno, neće im biti vraćeno jemstvo koje su prethodno položili kao garanciju!

Kandidati, takođe, novac ne smeju da troše na privatne stvari. U izveštaju o troškovima kampanje moraće taksativno da navedu na šta su potrošili dobijeni novac, kako se ne bi dogodilo da se ovajde na kandidaturi.

Za drugi krug čak 1,3 miliona evra

Ukoliko jedan od kandidata pobedi već u prvom krugu, osim pomenutih 29 miliona sledi mu i dodatnih 320 miliona dinara, ili oko 2,6 miliona evra. Ukoliko, međutim, Srbija ne dobije novog predsednika već 2. aprila, 320 miliona dinara deli se na dvojicu kandidata koji uđu u drugi krug, svakom po 1,3 miliona evra. I taj novac moraju da "pokriju" računima za kampanju, jer će u suprotnom morati da ga vrate u budžet.

Stižu dinari

Pripreme za isplatu novca kandidatima koji su dali izjavu da žele da koriste novac iz budžeta za predizbornu kampanju počeće čim Republička izborna komisija utvrdi konačnu listu kandidata za predsedničke izbore. Prema zakonu, pet dana posle uvrđivanja konačne liste Ministarstvo finansija kreće sa isplatama novca na račune učesnika izbora.

– Lista bi trebalo da bude utvrđena u četvrtak u ponoć, a posle toga ćemo znati koliko će novca dobiti kandidati i kada počinje isplata – kažu za "Blic" u kabinetu Dušana Vujovića, ministra finansija.

Izvor: Blic.rs
Foto: vestinet.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter