Izvor:
18.04.2017 u 01:45
0

ERDOGAN UVODI PREDSEDNIČKI SISTEM: To za Srbiju znači agresivnija politka Turske na Balkanu?

Podrška građana Turske na referendumu, iako tesna, predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, da u Ustav unese izmene prema kojima će ova država od sada imati predsednički sistem, svetska vest je broj jedan. Time će sadašnje stanje biti formalizovano i Erdogan će postati gotovo neprikosnoveni vladar ove moćne zemlje. Nije tajna da Turska na Balkanu ima svoje interese i da ih je i sam Erdogan više puta javno iskazao. S tim u vezi, postavlja se pitanje kako će zakonsko jačanje Erdogana uticati na prilike na ovom, našem trusnom području.

Podrška Turske zahtevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, ali i izjava da mu je Alija Izetbegović „ostavio Bosnu u amanet“. Lobiranje za članstvo Kosova* u UNESKO, ali i izjava u Prizrenu da mu je Kosovo druga država.

Nedavno je Darko Tanasković, islamolog i ambasador Srbije pri UNESKO, koji je svojevremeno predstavljao SRJ u Ankari, podsetio na jedan pojam – neoosmanizam.

To je jedan politički i kulturni koncept kojim se uspostavlja „starateljstvo nad nekadašnjim osmanskim prostorima na Balkanu, a posebno nad narodima koji baštine osmansku tradiciju, a to su na Balkanu – Bošnjaci i Albanci”.

Osim političkog i kulturnog uticaja, Turska je na ovim prostorima prisutna i ekonomski, kroz manje ili veće industrijske pogone i preduzeća.

Ishod referenduma u Tuskoj daće podsticaj radikalnijim krugovima vladajuće SDA u Bosni i Hercegovini, i to će doprineti što manjem razumevanju među tri konstitutuvna naroda u toj zemlji – objašnjava za Telegraf Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

Takođe, očekujem dodatnu vrstu prodora Turske na Balkan, koji je i vidan od 2007. do 2012. godine. Ali čini mi se da će oni ponovo pokušati da resetuju “balkansku politiku”, što bi pre svega značilo jačanje u političkoj sferi, ali ne i jačanje ekonomskih investicija – kaže Đukanović.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ukazuje i na širu sliku. Kaže, naime, da sve što se dešava u odnosu između Turske i Evropske unije ima svoje posledice na Zapadni Balkan.

Između ostalog tu je migrantska kriza, jer migranti kreću iz Turske, gde su oni već u milionskom broju stacionirani. Tu se uvek postavlja pitanje pregovora EU i Turske, hoće li ih ona zadržati na svojoj teritoriji ili će ih propustiti i napraviti novi migrantski talas ka zemljama zapadne Evrope – objašnjava Joksimovićeva i napominje da bi time pritisak bio na zemljama Zapadnog Balkana.

U prvim izjavama evropskih zvaničnika posle referenduma može se zaključiti da EU još nema jedinstven stav, ističe Joksimovićeva, ali kaže da je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc jasno rekao da je ovo kraj evropske perspektive Turske, s obzirom na to da se odrekla evropskih vrednosti.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva, Wikipedia/ICTV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter