Izvor:
18.04.2017 u 13:41
0

Direktor Kancelarije za KiM Ðurić: UZALUD VRBUJU SRBE DA PODRŽE FORIMRANJE „KOSOVSKE VOJSKE“!

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da nije tajna da su srpski predstavnici na Kosmetu u kontinuitetu izloženi pokušajima političke kupovine i prevođenja na stranu separatista.

On, ipak, ne vidi kakvim bi se "argumentima i retoričkom gimnastikom" oni mogli ubediti da formiranje takozvane kosovske vojske prepoznaju kao svoj interes.

"Ne samo da bi takav čin bio u suprotnosti s Rezolucijom 1244, već bi bio i direktna pretnja bezbednosti srpskog naroda na KiM", naglasio je Ðurić odgovarajući na pitanje "Novosti" može li kosovski predsednik Hašim Tači da ubedi Srbe da podrže "vojsku Kosova", pošto je najavio razgovore s njima.

Na konstataciju da je prevođenje GI "Srpska lista" u stranku dovelo do podele srpskih političkih predstavnika i na pitanje da li je to uvod u srpsko "višeglasje" u kosovskim institucijama, Ðurić kaže da nema i neće biti višeglasja.

"Nekolicina političkih prevratnika bez podrške u narodu nema kapacitet da naruši srpsko jedinstvo. Ti pojedini mogu imati iza sebe podršku Prištine, koja pogrešno drži da joj je interes političko slabljenje našeg naroda na KiM. Srbi, međutim, imaju instrumente da, uz podršku Beograda, potpuno marginalizuju takve osobe", rekao je Ðurić.

Upitan da li veruje u skoriji nastavak dijaloga s obzirom na uslovljavanje Prištine u vezi Ramuša Haradinaja koga Srbija tereti za ratne zločine na KiM, Ðurić je ocenio da je Priština donela "štetnu" odluku da zamrzne dijalog, a "slučaj Haradinaj" je bio samo izgovor.

"Albanska politička zajednica na KiM je u fazi unutrašnjeg političkog previranja i išcekivanja prevremenih parlamentarnih izbora, a dijalog je u takvim sitacijama uvek usputna šteta, dok je naša spremnost za njega nedvosmislena", rekao je Ðurić.

Na pitanje o čemu bi se pregovaralo kada nije "otkočeno" formiranje ZSO, Ðurić kaže da nastavak dijaloga podrazumeva upravo primenu tog dogovora.

Upitan koliko se ozbiljno tretiraju pretnje Dauta Haradinaja da na Kosovu neće biti nijednog Srbina ukoliko njegov brat Ramuš ne bude izručen Beogradu, Ðurić podseća da se osoba koja je iznela tu tvrdnju nalazi na čelu Odbora za odbranu, bezbednost i kontrolu bezbednosnih službi pokrajinske skupštine.

"Šta to onda govori o kredibilitetu i nameni tih snaga? Od samih pretnji opasnije je to što jedan vršilac političke funkcije može da preti etničkim čišćenjem,a da se ne suoci ni sa kakvim sankcijama. To stvara klimu u kojoj pretnja lako može prerasti u čin nasilja. Srbi na KiM ne treba da savim ignorišu ovakve pretnje, ali treba da znaju da država Srbija i čitav srpski narod stoje iza njih", poručio je Ðurić.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/markodjuric, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter