Izvor:
24.04.2017 u 20:47
0

ŠAMAR ZA ALBANCE: Brisel ljut zbog priče o „Velikoj Albaniji“

Evropski komesar za proširenje Johanes Han odbacio je danas kao neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih lidera u regionu Zapadnog Balkana koji impliciraju promene granica.
"Koristim ovu priliku da izrazim svoje razočaranje i ako mogu da kažem ljutnju zbog zapaljivih izjava odredjenih lidera u regionu. Ovakve izjave, koje mogu biti protumačene kao uplitanje u susedne zemlje i impliciraju izmene granica, nisu prihvatljive i više su nego nepotrebne i kontraproduktivne", rekao je Han posle susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem u Briselu.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/edi-rama.jpg?m=1467181768

Albanski premijer Edi Rama nedavno je u intervjuu za portal Politiko reako da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova, ako ne bude šanse za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Na pitanje novinara u Briselu da li je takva izjava neka vrsta pritiska Kosova za prijem u EU, Han je danas ocenio da je to "pogrešan utisak".

"Ukoliko neko veruje da bi takva izjava mogla da nas stavi pod pritisak, bila bi to velika greška. Takva izjava bi lako mogla da izazove kontraefekat. Treba biti svestan da Evropljani imaju jak interes za mir, prosperitet i stabilnost u regionu, a to može biti postignuto samo kroz dobrosusedske odnose, gde svi rade zajedno i doprinose daljem razvoju regiona", rekao je Han.

Uz poziv svima da se uzdrže od takve retorike Han je podsetio da su više puta na regionalnim skupovima donošeni zaključci i odluke o medjusobnoj podršci zemalja regiona na putu ka EU i da bi to trebalo poštovati i slediti.

U zajedničkom obraćanju novinarima Dačić je rekao da je zajednički zaključeno da je Srbija umereno reagovala "ne zato što se plaši ili što je slaba, već zato što želi da tražimo zajedničke interese".

"To nije terminologija koju treba da koristimo, to nisu ideje kojima treba da se rukovodimo, jer i političari iz Srbije mogu da koriste slične stvari. I mi možemo da govorimo o tome da svi Srbi treba da budu u jednoj državi da se to odnosi i na Republiku Srpsku i na Srbe u Hrvatskoj i Crnoj Gori, kojih ima jedn trećina, ali to bi nas vodilo, ne ovim putem napred, već bi nas vodilo u prošlost", rekao je Dačić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter