Izvor:
04.05.2017 u 15:15
0

SRBIJA DA SE UJEDINI SA REPUBLIKOM SRPSKOM: Novi predlog iz Rusije

Ruski politikolog Jelena Ponomarjeva smatra da treba spasavati Republiku Srpsku i da bi idealna bila realizacija projekta federalizacije odnosa Republike Srpske i Srbije.

"Idealno bi bilo stvaranje jednog čvrstog konglomerata srpskih teritorija. Naravno, to ne ulazi u planove Zapada. Vidimo na slučaju Crne Gore da ulazak faktički jedne od srpskih država u NATO, predstavlja još jedan raskol srpskog društva u celini", rekla je Srni Ponomarjeva, koja je istoričar, publicista i profesor Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose.

Ponomarjeva je ocenila da je veoma važno to što "zdravi deo srpskog društva podržava politiku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na očuvanju suverenih prerogativa Srpske".

"Ali, veoma je komplikovano u tako složenim uslovima sam se boriti sa tim prekrajanjima. Zato su potrebni saveznici", naglasila je ona.

Ponomarjeva je rekla da u globalni plan Zapada nije ulazilo stvaranje Republike Srpske kao samodovoljnog i samostalnog entiteta, te dodala da je Srpska nastala, pre svega, kao rezultat kolosalne borbe njenih građana za svoja prava i državnost.

"Ali, to ne znači da se Zapad sa tim pomirio. Zato dolazi do stalne revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Radi se o mogućoj islamizaciji Republike Srpske i stvaranja nekakvog jedinstvenog teritorijalnog entiteta pod nazivom BiH", ocenila je Ponomarjeva.

Ona je dodala da se to ispoljava tako što u Republici Srpskoj faktički nema vojske, a postoje neki zajednički organi na nivou BiH, koji smetaju funkcionisanju Republike Srpske.

"Sa Republike Srpske su, nažalost, mnoge funkcije prešle na zajednički nivo BiH i na taj način se rastapa njen suverenitet", istakala je ona.

Ponomarjeva je navela da se na Balkanu sudaraju interesi spoljnih igrača, budući da za "prvu violinu" važe SAD, EU i pojedine zemlje kao što je Nemačka, koja ima svoje interese, te da su tu i Vatikan, Velika Britanija, ali i Rusija.

Prema njenim rečima, nažalost, Rusija nema dovoljno promišljenu strategiju spoljnopolitičkog delovanja na Balkanu i poslednjih godina reaguje samo na pojave, preduzima praktične korake koji se čine zakasnili i iznuđeni.

"Nažalost, nema strategije na građenju strateškog partnerstva i savezničkih dugoročnih odnosa. Ali, nadamo se da će takav stav biti promenjen", rekla je Ponomarjeva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter