Izvor:
05.05.2017 u 18:10
0

Dojče vele: VELIKA ALBANIJA ZA SAD NEMA PODRŠKU EU, ALI…

– Iako ideja o ujedinjavanju svih Albanaca sadrži u sebi emocionalni momenat, ona ipak nema podršku preterano velikog broja birača. Ekstremista uvek ima, to se može videti svuda, ali ovo je zaista rubna pojava i ne mislim da bi od toga trebalo da se plašimo – zaključuje Veslej.

Nedavne izjave premijera Albanije Edija Rame i predsednika Kosova Hašima Tačija "ne bi trebalo uzimati preterano ozbiljno", ocenjuje Erdoan Šipoli sa kosovskog univerziteta Džordžtaun.

Ipak, i Šipoli smatra da priča o Velikoj Albaniji povlači za sobom i opasnost. Ljudi u regionu Zapadnog Balkana umorni su od korupcije i nezaposlenosti. Prozapadno orijentisani Albanci smatraju da Evropska unija ne štiti njihove interese u Makedoniji i Srbiji, a građani Kosova su ljuti jer im EU ne dozvoljava da putuju bez viza.

– U takvim uslovima normalno je da nacionalizam raste – ocenjuje Šipoli, i dodaje:

U ovom trenutku ideja Velike Albanije nema veliku podršku. Ali ako Evropska unija nastavi sa ovakvom politikom prema Albancima generalno, a na Kosovu posebno, onda će podrška toj ideji biti sve veća…

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter