Izvor:
10.05.2017 u 18:08
0

VELIKI KINESKI PROJEKAT DO 2050: „Srbija dobro pozicionirana na PUTU SVILE“

Kineski projekat "Jedan pojas, jedan put" je novi model globalizacije koji će biti zaokružen do 2050. godine, a naša zemlja koja neguje prijateljske odnose sa Kinom nema čega da se plaši, ni u ekonomskom ni u političkom smislu, izjavio je danas saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Jovan Čavoški.

On je, povodom predstojeće posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Pekingu, podsetio da naša zemlja ima sve veću saradnju sa Kinom.

Projekat "Jedan pojas, jedan put", kako je rekao za RTS, podrazumeva povezivanje dva kraja džinovskog evroazijskog kontinenta infrastrukturom, ali i bližom ekonomskom saradnjom.

"To je dugoročni projekat, oni kažu da će biti umrežen oko 2050. godine. Da li će taj projekat kasnije evoluirati sa ekonomskog i na politički uticaj videćemo, ali Srbija koja je oduvek negovala prijateljske odnose sa Kinom nema čega da se plaši, ni u ekonomskom ni u političkom smislu", rekao je Čavoški.

On je dodao da se mnoge evropske zemlje utrkuju koja će da privuče više kineskih investicija da bi dobile taj nivo političkih odnosa, koji ima Srbija, kao garanciju za projekte.

Čavoški je istakao da je Kina, pre svega, zainteresovana za infrastkturne projekte i transportno povezivanje različitih delova Evrope sa Kinom.

"U našem slučaju će dominirati infrastrukturni projekti, ali već kupovina Železare Smederevo, pregovori o preuzimanju RTB Bor, govore da će se razvijati saradnja i van infrastrukturnih projekata", naveo je on.

Čavoški je kazao da Evropa na sve te planove gleda sa zebnjom, "kao i svako ko voli da bude gazda u svom dvorištu, kada dodje neko ko ima više novca i kapaciteta".

On očekuje da će se, ipak, naći sinergija interesa da se i istočna i centralna Evropa nadju u uspesnom modelu razvijanja Puta svile izmedju Zapadne Evrope i Kine.

Čavoški je rekao da Kina planira dugoročno da izgradi tri severna koridora: Kina – Mongolija – Rusija, zatim Kina – Kazahstan – Rusija i Kina – Kazahstan – Uzbekistan – Turkmenistan – Iran – Turska i dalje ka Evropi.

"Severni koridori koji povezuju Kinu preko bivšeg Sovjetskog saveza sa Evropom će sigurno biti jedni od politički najstabilnijih", naveo je on.

Projekat "Jedan pojas, jedan put" koji podrzumeva velika infrastrukturna ulaganja, u stvari je novi Put svile podrazumeva izgradnju novih autoputeva, brze železnice, luka, energetskih i komunikacionih postrojenja kako bi se povezlo evroazijsko područje sa oko tri milijarde potrošača.

Taj projekt bi trebalo da poveže 20 zemalja od Kine do Turske, Rumunije i severa Evrope, a Kina je za međunarodna ulaganja osnovala fond vredan 40 milijardi dolara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter