Izvor:
11.05.2017 u 14:41
0

SRBIJA TRAŽI: OEBS DA SE OGRADI OD VOKERA!

POSLE skandaloznog priznanja Vilijama Vokera da je velikoalbanski lobista, Srbija će od OEBS tražiti da se hitno odredi prema ulozi bivšeg šefa ove misije na Kosovu u događajima koji su doveli do bombardovanja SRJ.

Pismo će u ime države poslati šef diplomatije Ivica Dačić, koji nam je potvrdio da će se obratiti OEBS povodom priznanja Vokera da radi na projektu stvaranja "velike Albanije", a nije isključeno i da mu se zabrani ulazak u Srbiju:

– Reputacija ove organizacije, koja ima misije u kriznim područjima širom sveta, ozbiljno je dovedena u pitanje. Voker je, kao šef Verifikacione misije OEBS na KiM, praktično bio kreator izveštaja o događajima u Račku, koji su bili okidač za bombardovanje NATO. Njegovo priznanje sada baca potpuno drugačije svetlo na te događaje i OEBS na to ne sme ostati nem.

Dačić je pozvao i EU da konačno prepozna da su albanski političari glavna pretnja miru i stabilnosti, ne samo na Balkanu, već i u Evropi. On je upozorio da koordinisane izjave Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua demonstriraju da je "velika Albanija" glavni cilj svih Albanaca.

Diplomatska ofanziva Srbije zbog buđenja albanskog separatizma biće usmerena i na Ist River, gde će stavove Srbije, na sednici Saveta bezbednosti UN o KiM 16. maja, zastupati ministarka pravde Nela Kuburović. Ona za "Novosti" kaže da će ponovo istaći da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti i opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da neće ostati nema na pretnje koje dolaze od albanskih političkih lidera, velikoalbanskih lobista i onih koji se protive osnivanju Specijalnog suda za procesuiranje ratnih zločina koji su počinili pripadnici OVK:

– Ukazaćemo na neophodnost procesuiranja svih počinilaca ratnih zločina bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost i neophodnost efikasnog rešavanja slučajeva nestalih lica, da se ne sme dozvoliti i tolerisati nekažnjivost zločina koji su počinjeni nad Srbima, naročito kada se ima u vidu da su izostale pravosnažne osuđujuće odluke. Naglasićemo i da je upravo sramna odluka francuskog suda u Kolmaru, kojom je povređen univerzalni princip međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, onemogućila procesuiranje Ramuša Haradinaja.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da posle istupanja Vokera, Srbija u rukama ima dobru argumentaciju za Brisel:

– Mnogobrojne diplomate i visoki zvaničnici EU i drugih zemalja su nam govorili – pustite tu priču o "velikoj Albaniji", to je za unutrašnju političku potrebu u tim zemljama i slično. Evo sad dokaza da to nije projekat sa kojim se samo flertuje radi izbora, već da je to nešto što očigledno postoji.

Izvor: Novosti.rs

Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter