Izvor:
24.06.2017 u 18:57
0

VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE: Samo jedna tačka dnevnog reda – osnivaju se dva ministarstva!

Nova vlada, koju treba da sastavi mandatarka Ana Brnabić, imaće 18 resora, dva više nego do sada.

Skupština Srbije počela je danas vanrednu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda, Predlogom izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, koji predviđa osnivanje dva nova ministarstva – ekologije i evropskih integracija. Tako bi nova vlada, koju treba da sastavi mandatarka Ana Brnabić, imala 18 resora, dva više nego do sada.

Izmene tog zakona predložio je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, a zahtev za održavanje vanredne sednice podnela su 152 poslanika.

U obrazloženju izmena Zakona o ministarstvima navodi se da se osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predlaže imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u ovoj oblasti u procesu pridruživanja EU.

Pošto je poslove Ministarstva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predlaže se i izmena delokruga tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izmenama zakona predlaže se prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s ozbirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.

Osnivanje tog ministarstva predloženo je usled značajno većih obaveza i obima poslova u procesu pridruživanja EU, a posebno imajući u vidu sve veće obaveze u pogledu neposredne komunikacije sa samim institucijama EU.

Na to, kako se dodaje u obrazloženju, može bolje odgovoriti ministarstvo kao samostalni organ državne uprave, nego što bi to mogla dosadašnja vladina Kancelarija za evropske integracije.

Predloženim izmenama zakona predviđena je i izmena u delokrugu Ministarstva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koji se odnose na pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društva koja obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja elektricncom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Ta izmena je, kako se kaže u obrazloženju, predviđena zbog potrebe usaglašavanja sa važećim Zakonom o energetici, ali sa potrebom usaglašavanja sa standardima EU u ovoj oblasti.

Takođe, predlaže se i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Navodi se i da su izmene delokruga rada Ministarstva pravde posledica usklađivanja sa, u međuvremenu donetim, zakonima koji uređuju pravosudne profesije i rad pravosudnih organa.

Izvor: Telegraf
Foto: YouTube Printscreen/ParlamentSrbija, Twitter//jecazaric

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter