Izvor:
24.06.2017 u 19:38
0

Gojković sa predsednikom Parlamenta Maroka o KiM i saradnji

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Predstavničkog doma Kraljevine Maroko Habibom El Malkijem, koji je u ime svoje zemlje prisustvovao svečanom prijemu povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Gojković i El Maliki naglasili su značaj parlamentarne saradnje u unapređenju ukupnih odnosa između dve države, koje ove godine obeležavaju 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Gojković je zahvalila Kraljevini Maroko na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, ističući da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom i primeni dogovorenih rešenja, a da je u tom kontekstu posebno važno formiranje Zajednice srpskih opština.

Gojković je istakla i da Srbija visoko ceni podršku Kraljevine Maroko prilikom glasanja u UNESKO o članstvu tzv. Kosova u toj organizaciji, podsećajući na sistematsko uništavanje srpske kulturne baštine na prostoru KiM, saopštila je Skupština Srbije.

El Maliki je naglasio da se Kraljevina Maroko u potpunosti zalaže za poštovanje međunarodnog prava i odbranu teritorijalnog integriteta Srbije.

Predsednik Parlamenta Maroka je naveo da ga je poseta Srbiji uverila da je reč o zemlji koja je okrenuta budućnosti i da Kraljevina Maroko iskreno želi da Srbija postane članica Evropske unije, kao i da reforme koje sprovodi u brojnim oblastima omogućavaju da dostigne nivo razvoja zemlha EU.

Predsednici dva parlamenta založili su se za dalji razvoj saradnje u oblasti privrede, poljoprivrede, turizma i povećanje trgovinske razmene, imajući u vidu brojne potencijale, a u tom kontekstu istakli značaj inicijative za uspostavljanje direktne avio linije koja bi dodatno povezala dve zemlje.

Gojković je El Malikiju uputila poziv da dođe u zvaničnu posetu Srbiji i istakla da je njegov dolazak na svečaost povodom inauguracije još jedna potrda dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Izvor: Tanjug

Foto:Twitter/cenosilikofob

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter