Izvor:
13.06.2016 u 20:24
0

VUJOVIĆ: Velike šanse za veće PLATE I PENZIJE!

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da je šansa za povećanje plata u javnom sektoru i penzija od 1. januara 2017. veoma velika, da je nakon prvih razgovora sa MMF bilo mnogo dobrih signala, ali da povećanje ne bi trebalo obećavati pre završetka analize, posebno zbog elementa rizika koji bi mogli da utiču na do sada postignut dobar rezultat.

Vujović je rekao da je vlada krenula u ambiciozne zadatke, ali da će vlada biti u boljoj poziciji da priča o većim platama i penzijama za nedelju dana, kad i cifre budu poznate.

"Danas su tek počeli razgovori o ukupnom programu koji će trajati sedam-osam dana. Svi elementi koje smo imali ranije i dalje su na stolu i razgovaramo. Bićemo u boljoj poziciji da o tome pričamo za nedelju dana kad budemo znali jasnije kako stoje stvari", rekao je Vujović novinarima u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, dobra naznaka je što se očekuje veća stopa rasta BDP-a, umesto 1,8 odsto očekuje se 2,5 odsto za 2016, ali je dobar signal i što je deficit budžeta na kraju maja iznosio svega 11 milijardi dinara.

"To je sve značajno bolje nego što smo planirali, i već je jasno da ćemo u fiskalnom delu ostvariti odličan rezultat. To govori da se nalazimo na dobrom putu i da stvaramo dobar okvir za razgovore o svemu pa i o platama i penzijama. Ali, ne treba to obećavati dok ne budemo videli koji su to elementi rizika koji tu postoje – strukturne reforme i rizici iz okruženja", objasnio je ministar.

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf pomenuo je na sastanku, dodaje on, da se nalazimo na putu 3,5 odsto strukturnog prilagođavanja, a prosle godine je rečeno 2,5 odsto – opet iznad očekivanja, konstatovao je Vujović.

On je dodao da će se tek nakon šest do devet meseci znati bolje koliko će se tim Srbije i MMF-a naći na istim ciframa kada je reč o platama i penzijama, jer je, podsetio je, tako rađeno i prošle godine.

"Tako smo i prošle godine radili i mislim da je i ove godine šansa dosta velika, ali bi trebalo biti realan i ne bi trebalo obećavati ništa pre nego što zavišimo analize", rekao je Vujović ističući istovremeno da je i današnji razgovor doprineo optimizmu, jer je MMF pristao na povećanje prognoze rasta za ovu godinu, a i rezultat strukturnog prilagođavanja bolji je od planiranog.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/RadioResita

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter