Izvor:
20.07.2017 u 02:08
0

HAG: Prigovor odbrane na neke dokaze!

U nastavku ponovljenog suđenja pred Haškim tribunalom bivšim zvaničnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju odbrana je uložila prigovor na prihvatanje određenih dokaza tokom iskaza zaštićenog svedoka optužbe.

O pojedinostima prigovora Stanišićevog advokata Vejna Džordaša strane u postupku raspravljale su na zatvorenoj sednici.

Pred sudom je iza zatvorenih vrata i danas svedočio zaštićeni svedok optužbe, sedmi po redu, ali javnosti je ostao nedostupan pseudonim pod kojim je dao iskaz, kao i tema o kojoj je svedočio, preneli su beogradski mediji.

Na suđenju Stanišiću i Simatoviću, krajem ove nedjelje, nastupiće jednomesečna letna pauza.

Simatović je zatražio da tokom pauze bude pušten u Srbiju na privremenu slobodu, dok je Stanišić traži da, zbog hronične bolesti, u Beogradu ostane dok tužioci u Hagu ne okončaju izvođenje dokaza protiv njega.

Prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je u maju 2013. godine Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice, ali je Apelaciono veće u decembru 2015. godine poništilo tu presudu i naložilo ponavljanje suđenja.

Proces Stanišiću i Simatoviću poslednji je u kojem će sudije utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije nije bio osuđen za ta zlodela.

Nekadašnjeg čelnika SDB Srbije Stanišića (66) i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, i udruženi zločinački poduhvat.

izvor/blo.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter