Izvor:
20.07.2017 u 14:20
0

STEFANOVIĆ: Što pre formirati komisiju za „aferu bebe“!

BEOGRAD, 20. jula – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je danas da je taj resor uputio inicijativu za formiranje mešovite vladine komisije koja bi radila na rasvetljavanju slučaja "afera beba".

U izjavi dostavljenoj medijima, Stefanović je naveo da je inicijativa upućena 2. juna ove godine Republičkom javnom tužilaštvu i ministarstvima zdravlja, pravde, rada zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja i državne uprave i lokalne samouprave.

Stefanović kaže da je tom inicijativom zatraženo imenovanje predstavnika koji bi uzeli učešće u radu ove komisije.

Ukazao je i da je MUP 12. jula uputilo urgencije koje predstavjaju još jedan mehyanizam ubrzavanja procedure za njeno formiranje.

"Nakon što sve nadležne institucije dostave imena svojih predstavnika po hitnom postupku sprovešće se dalja procedura za formiranje komisije čija nadležnost će biti ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji sa ciljem otklanjanja i poslednje sumnje koja postoji kod roditelja", naveo je Stefanović.

S obzirom na to da je porodica osnovna ćelija društva i da je gubljenje bitke za njeno očuvanje najveća izgubljena bitka društva, ovo ministarstvo će uložiti se napore kao bi pravda bila zadovoljena, naveo je takođe Stefanović.

Uključivanjem svih relevantnih institucija uz podršku roditelja nestalih beba, Stefanović je uveren da, kako kaže, možemo biti sjedinjeni u želji da pored rasvetljavanja postojećih slučajeva, zauvek otklonimo opasnost od pnavljanja ovakvih ili sličnih dela.

"Ovo ministarstvo će kao i do sada uvek biti spremno da dijalog kao i da u okviru svojih utvrđenh nadležnosti preduzme sve aktivnosti kako bi zajednički stigli do cilja", istakao je ministar.

Naveo je i da je MUP inicijatvu pokrenuo pošto je primljen telefonski poziv Radiše Pavlovića koji se obratio u ime Udruženja za istinu i pravdu o bebama iz Kragujevca s molbom da se što pre reaguje u vezi sa "aferom bebe".

Uvažavajući značaj ovg pitanja kao i razmere posledica koje je ''afera bebe'' proizvela za roditelje i njihove porodice, a imajući u vidu bitku roditelja koju vode decenijama unazad kako bi dokazali postojeću sumnju da su njihova novoređena deca nestala iz porodilišta, Stefanović je napomenuo da je MUP i u proteklom periodu noporno radio na prikupljanju dokaza koji bi potkrepili pomenute sumnje, a u cilju utvrđivanja istine o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta.

"Svakom roditelju kod koga se javila sumnja u saopštenje koje su dobili u porodilištu trebalo bi omgućiti da saznaju istinu u vezi sa sudbinom svog deteta", zaključio je

Tanjug
Foto: Facebook/NUNS1994

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter