Izvor:
20.07.2017 u 19:16
0

Amerikanci o srpskom predsedniku: VUČIĆ I UMETNOST BALANSIRANJA!

Prva lekcija za lidere u Beogradu jeste da je balansiranje ključ za politički uspeh, a Vučić se već pokazao kao iskusan igrač, piše američki portal Internešenel Polisi Dajdžest.

Predsednik Aleksandar Vučić, navodi ovaj medij, nastoji da takvom strategijom izvuče maksimum za svoju zemlju.

Podseća se da se nekadašnji doživotni jugoslovenski lider Josip Broz Tito pokazao svojevremeno kao majstor tog umeća, izvlačeći koristi i od SAD i od ŠSR, istovremeno balansirajući među protivničkim snaga u zemlji.

Četiri decenije kasnije, novi srpski predsednik, Aleksandar Vučić, nastoji da sličnom strategijom balansiranja izvuče makismum za interese svoje zemlje, navode autori analize Timoti Les i Vesna Čeroni.

Na međunarodnom nivou, to, kako se navodi, znači hod po žici između EU i Rusije.

Za Srbiju, Evropa znači ekonomkske šanse – mesto trgovine, investicija i subvencija, i gde građani Srbije odlaze u potrazi za poslom, kao što su to nekada radili i oni iz vremena stare Jugoslavije, kada ih je mnogo otišlo da živi i radi u Austriji i Nemačkoj.

EU takođe predstavlja i politički kredibilitet, nešto čemu i sama Srbija teži nakog što je bila izopštena devedesetih godina.

U tom cilju Vučić želi da vodi Srbiju putem evropskih integracija, kako bi zadovoljio ono što Zapad od Srbije i očekuje. Prvo kao premijer, a potom i kao predsednik Srbije, Vučić je radio na reformi ekonomije.

Osim toga, seo je i da razgovara sa kosovskim liderima, zarad normalizacije odnosa, a razvio je i saradnju Srbije sa "Partnerstvom za mir" NATO kroz zajedničke vojne vežbe.

Srbija tako, kako se navodi, već uživa koristi tih napora kroz porast stranih investicija koje dolaze od zapadnih kompanija.

S druge strane, Rusija za Srbiju znači sigurnost, i to ne samo kroz teško naroužanje koje joj prodaje i bezbednosne garancije koje Moskva da pruži od spoljne agresije, već joj daje sigurnost za celovitost svoje teritorije, koja proizilazi iz odbijanja Rusije da prizna nazavisnost Kosova.

A to, napominje se, blokira bilo koje šire međunarodno priznavanje nezavisnosti te teritorije, ističe se u tekstu.

Srbiji je, smatraju autori, veoma važno da održava dobre odnose sa Moskvom, otvarajući svoj energestki sektor ruskoj državi, izbegavajući da se pridruži NATO-u i priključi se sankcijama EU protiv Rusije.

Nedavno je, podsećaju, osnovan i Savet za saradnju sa Rusijom (i Kinom), koji vodi Vučićev predhodnik Tomislav Nikolić.

Sve u svemu, kako se ocenjuje, strategija balansiranja funkcioniše.

U međuvremenu, na domaćem terenu, Vučić se suočava sa balansiranjem između različitih rivalskih frakcija u srpskoj politici, pre svega liberalnih reformista i konzervativnih nacionalista, ocenjuje portal.

To postaje očigledno kada se pogleda sastav nove srpske vlade. Na njenom čelu je, za to podneblje neuobičajena ličnost – Ana Brnabić,

ocenjuje portal opisujući je kao libreralnog reformatora, odanog evropejaca koja govori engleski jezik, kosmopolitskog je duha, obrazovana na Zapadu, sa iskustovom u biznisu, i ono što je možda i najčudnije – ne skriva svoju homoseksualnost i to u zemlji sa izrazito neevropskim stavom kada su u pitanju LGBT osobe.

Izborom ovakve ličnosti za premijera, Vučić je dao jasan signal i domaćoj i stranoj javnosti, da je ozbiljan u pogledu dostizanja evropskih standarda i puta ka EU.

Istovremeno Vučić je pronašao način da "nagrađivanjem" kroz važne državne funkcije pomiri različite političke opcije u zemlji, piše portal navodeći da je Ivica Dačič, ključni čovek Moskve u Beogradu i oštri protivnik nezavisnosti Kosova, zadržao mesto ministra inostranih poslova, a da je rusofil Aleksandar Vulin, koji je jednom prilikom NATO nazvao "zlom", dobio je mesto minsitra odbrane, dok je konzervativac i takođe rusofil Nenad Popović postavljen je za ministra bez portfelja.

Vučić, kako se ocenjuje, svim ovim potezima signalizira nacionalistima kod kuće da Kosovo ostaje sastavni deo srpske države, i Moskvi da lojalnost Srbije nije narušena, uprkos orijentisanosti Srbije ka Zapadu.

Naravno, bitna komponenta svake strategije balansiranja je centralna osovina oko koje se okreću različite sile, ličnost koja se nalazi u centru političkog života i kontroliše sva ključna imenovanja.

Ovo je uloga koju je Vučić sada stvorio za sebe – izgradio je Srpsku naprednu stranku (SNS) u dominantnu političku silu u zemlji, a u isto vreme govori i jezikom reforme i integracija, ali i nacionalizma i solidarnosti sa Rusijom.

Sada, kao šef države, Vučicć efikasno kontroliše sve ključne državne institucije, počev od predsedničkog kabineta i vojske, ali i izvršne vlasti i parlamenta, a kroz neformalne kanale, i sudsku vlast, zatim obaveštajne službe, i veliki deo privatnog sektora čiji opstanak zavisi od dobre volje vladajuće stranke. Sigurnost zaposlenja u višim ešalonima srpske elite, takođe zavisi od Vučića, piše ovaj portal.

U teoriji, njegov jedini potencijalni suparnik u sistemu je premijer. Ali, Vučić je i za taj problem našao rešenje postavljajući premijera koji će zavisiti upravo od njega samog.

Bez obzira na njene tehnokratske veštine, izvanredna karakteristika Ane Brnabić je da je ona politički autsajder, relativno nepoznata i politički nezavisna, bez moći u stranci, vladi ili parlamentu.

Umesto toga, ona crpi svoj autoritet od Vučića, u potpunosti zavisi od njegovog političkog opstanka i može se ukloniti kad Vučić smatra da je to pogodno, navodi portal.

Rizik balansiranja naravno podrazumeva da lider nehotice ponekad dođe u sitaciju da zavadi različite snage koje pokušava da organzije i tako ugrozi "zdanje" koje je pažljivo stvarao.

Rusija je navodno nezadovoljna imenovanjem Brnabićeve za premijera, smatrajući da zastupa zapadne interese u srcu vlade., a tome u prilog ide i njena nedavna izjava stranim medijima da će, ako bude morla da bira, Srbija pre izabrti EU nego Rusiju, što je ona demantovala.

Na sreću, međutim, savremena istorija Srbije nudi izuzetnu lekciju za Vučića. Kada se ravnoteža poremeti, rešenje je jednostavno da se ona ponovo uspostavi preuređivanjem liberalnih i konzervativnih snaga u zemlji ili igrom u Briselu ili Moskvi.

tanjug.rs
Foto: Vlada republike Srbije, tanjug/printscreen, Twitter/InSerbiaNetwork

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter