Izvor:
25.07.2017 u 16:42
0

Odjeci Vučićeve inicijative o Kosmetu: Evo šta Albanci misle o tome!

Aktuelni kosovski političari podržali su poziv predsednik Srbije Aleksandra Vučića političkoj eliti Srbije za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o rešenju pitanja Kosova i Metohije, tumačeći to kao unošenje "novog duha realizma" o kosovskom pitanju, dok su analitičari još uvek skeptični prema toj inicijativi.

Odlazeći kosovski ministar za spoljne poslove Enver Hodžaj kaže da je plan predsednika Srbije Vučića da reši odnose Beograda i Prištine dobrodošao kao, kako je rekao, preokret u politici Srbije prema svojoj zemlji.

Hodžaj ovo, kako kaže, "prekidanje tišine", interpretira kao "prihvatanje istine o nezavisnosti i suverenitetu", koje će, kako je rekao za BIRN, "otvoriti put za društveno pomirenje, regionalnu saradnju, evropske integracije i međunarodnu afirmaciju".

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, što Beograd ne priznaje i Kosovo smatra svojom teritorijom.

Hodžaj kaže da ako Vučić uspe da transformiše srpsku politiku prema Kosovu, ne samo da će na taj način, kako navodi, oslobodi zemlju od istorijskih mitova i destruktivne politike, već bi istovremeno učinio i veliku uslugu zemljama regiona da prevažiđu posledice sukoba iz prošlosti.

"Sada je red da Srbija pokrene unutrašnji dijalog i na taj način generiše konsenzus na nivou cele zajednice o prihvatanju i izgradnji prijateljskih odnosa sa Kosovom", kaže Hodžaj.

Lider Alijanse za novo Kosovo, bivši kosovski predsednik i jedan od najbogatijih Albanaca u Evropi i svetu Bedžet Pacoli takođe podržava Vučićevu inicijativu i ističe da ona "otvara put ka normalizaciji odnosa između dveju zemalja".

To bi, takođe, smatra Pacoli, trebalo da zatvori temu nestalih osoba, što je, kako kaže, "ozbiljna rana za mnoge porodice širom Kosova ".

Albanka sa Kosova Nora Visoka Veler, direktorka Kembridž Akademije za globalne poslove, neprofitne organizacije u Velikoj Britaniji, izjavila je za BIRN da je "prerano za procenu da li se pristup Srbije prema Kosovu menja".

"Prema izjavi predsednika Vučića, čini se da postoje pokušaji (u Srbiji) da promeni stavove unutar svojih struktura o svojoj istoriji, a ova činjenica je dobrodošla, naročito ako predsednik Vučić ohrabri Srbiju da se suoči sa stvarnošću, što znači da treba biti više realan u odnosu na Kosovo", rekla je ona.

tanjug.rs
Foto: Twitter/gazetaexpressEN, al jazeera/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter