Izvor:
26.07.2017 u 02:37
0

DIJALOG O KOSOVU: Vučić će se sastati sa svim relevantnim političkim strankama, nevladinim organizacijama, SPC i SANU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeće široki društveni dijalog o Kosovu u septembru, a kako je već najavio, poziv da učestvuju dobiće sve relevantne političke stranke, nevladine organizacije, SPC i SANU.

Deo opozicije prihvata poziv, deo insistira na jedinstvenom stavu o pozivu, a pojedine opozicione stranke od Vučića prvo traže konkretno rešenje.

Vučić je juče napisao autorski tekst u kome je pozvao na unutrašnji dijalog i poručio da Srbija nije za potcenjivanje, iako Albanci imaju značajnu podršku zapadnih zemalja. Takođe, naveo je da rešenje ne leži u mitovima, ali ni u negiranju i odricanju od svih naših nacionalnih i državnih interesa. Pronalaženje rešenja, kako je naglasio, zahteva glavu vruću od stalnog razmišljanja, srce koje je hladno na preterane emocije i ruke uprljane kompromisima. "I naše i albanske", istakao je.

A šta o pozivu na razgovor o "najskupljoj srpskoj reči" misle oni kojima je poziv upućen?

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević kaže da će se njegova organizacija odazvati i aktivno učestvovati u domenima koji se tiču ljudskih prava i pravosuđa.

– Civilno društvo je spremno na dijalog oko Kosova, a građani sa pravom očekuju pomake koji se tiču ljudskih prava i pravosuđa. Ta pitanja su i inače bila odlučujuća da se bavimo briselskim dijalogom i nema razloga da sada promenimo taj stav – napominje Antonijević.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da će odluku o tome da li će prihvatiti poziv doneti posle konsultacija sa svojim timom. Ističe i da je dijalog o svim ključnim pitanjima u društvu neophodan.

– Nažalost, debata o tome šta srpsko društvo misli o budućim odnosima Srbije i Kosova je zamrla pre dosta godina. Bilo bi dobro da u takvom dijalogu učestvuju sve strukture – od Akademije nauka i umetnosti, univerziteta, civilnog društva, nezavisnih istraživačkih institucija, medija, privrednih subjekata. Naravno, on podrazumeva i učešće donosilaca odluka, predstavnike vlasti i političke opozicije – zaključuje Liht.

Za razgovore su spremni i SPC i SANU. SPC je rekla da će Crkva "rado pomoći državnom vrhu", a spremnost da daju svoje mišljenje iskazao je i generalni sekretar SANU Marko Anđelković.

– Predsednik Republike učinio bi čast SANU ako bi pozvao članove Akademije da iznesu svoje mišljenje o temama važnim za naše društvo, pa tako i o KiM – rekao je Anđelković.

Kada je u pitanju opozicija, šef DSS Milan Jovanović kaže da će prihvatiti Vučićev poziv, uz napomenu da to pitanje ne može da se reši na brzinu, a pojedine partije poput DS pozivaju Vučića da prvo saopšti konkretan predlog.

– Iako su snage koje su izgubile Kosovo vodile sve vreme besomučnu kampanju protiv demokrata kao izdajnika, čim su došli na vlast nastavili su dijalog, sami sebe nazivajući velikim patriotama i spasiocima. Za razliku od njih tada, mi pozdravljamo nastavak dijaloga sa kosovskim Albancima. Zabrinuti smo zbog svega što se na Kosovu dešava i što se životi tih ljudi koriste za politička prepucavanja. Iz tog razloga i kako Vučić te i takve razgovore ne bi zloupotrebio pozivamo ga da prvo odgovori šta je dogovorio u Briselu, a da zatim oformi pregovarački tim za Kosovo i javno saopšti svoj predlog rešenja za pitanje Kosova – predlaže šef DS Dragan Šutanovac.

Konstantin Samofalov iz SDS smatra da bi opozicione stranke morale da zauzmu jedinstveni stav o Vučićevom pozivu.

– Dakle, prvo se u medijima pokrene tema o nekom pozivu, pre nego što on uopšte i stigne. Osim toga, u kontekstu razgovora koji se vode oko zajedničkog nastupa demokratske građanske opozicije na beogradskim izborima, opozicione stranke bi trebalo da dogovore zajedničko delovanje i po svim ostalim važnim pitanjima. Tako smatramo da bi u ove dogovore opozicije trebalo uključiti i zajednički odgovor na poziv Vučića na razgovore o KiM – napominje Samofalov.

Za lidera Dveri Boška Obradovića trenutna vlast je "već priznala Kosovo" i kaže da nema problem i da Vučiću to kaže u lice.

– A da li ćemo se odazvati zavisi od odluke predsedništva Dveri – kaže on.

Očekivano je da vladajuće stranke odgovore pozitivno, a lider SPS Ivica Dačić poziva javnost da uzme udela u ovim razgovorima.

SPO: Podrška dijalogu o Kosovu

Srpski pokret obnove pružio je punu podršku inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se otvori unutrašnji dijalog o Kosovu, jer, kako ističu, to zalaganje predstavlja politiku realnosti. – Naša stranka aktivno će učestvovati u ovom dijalogu i ponudiće svoje konkretne predloge da Kosovo više ne bude simbol smrti i poraza, nego simbol borbe za život i pobedu zemaljske, a ne nebeske Srbije – naveo je lider SPO Vuk Drašković.

Blic
Foto: twitter/ brzotacnojasno

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter