Izvor:
28.07.2017 u 12:35
0

VUČIĆ DANAS I SUTRA U NIŠAVSKOM OKRUGU: Postaviće kamen temeljc nove fabrike!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Nišavskom okrugu danas i sutra gde će prisustvovati postavljanju kamena temeljca za izgradnju fabrike kompanije Cumtobel grupe, obići završne radove u KC u Nišu, radove na Koridoru 10 kod Dimitrovgrada, škola u Pirotu, kao i novu fabriku Leoni i puštanje u rad prve faze proizvodnje.

Posetu Nišavskom okrugu Vučić će početi sastankom sa predstavnicima austrijske kompanije Cumtobel grupa, koja se, na osnovu usvojenog Memoranduma o razumevanju, obavezala da će zaposliti oko 1.100 radnika.

Austrijski proizvođač rasvetnih uređaja i komponenti, za čiju fabriku će sutra biti položen kamen temeljac, okvirno će investirati u taj pogon oko 30 miliona evra i upošljavaće mahom inženjere, najavili su predstavnici lokalnih vlasti.

Prema poslednjim finansijskim rezultatima u poslednjih godinu dana zarada Grupe, pre odbijanja kamate i poreza (EBIT), povećana je za 23,4 odsto na 72,4 miliona evra, dok je neto profit udvostručen sa 11,9 miliona evra na 25,2 miliona evra.

Cumtobel grupa ima 13 fabrika i prodavnica u skoro 90 zemalja, u kojima zapošljava 6.562 radnika, zaključno sa 30. aprilom ove godine.

Predsednik Srbije obići će i završne radove u novom Kliničkom centru Niš, najmodernijem zdrastvenom kompleksu u ovom delu Evrope.

Vučić je rekao ranije da mu je žao što nije došao u Niš da ubrza te radove i da kašnjenje smatra neuspehom, međutim i naglasio da će, kada se radovi privedu kraju građani ovog dela Srbije i Niša imati centar koji će biti ravan onima u Abu Dabiju ili Švajcarskoj na primer.

Niško i srpsko zdravstvo u novosagrađenom i kapacitetima rekonstruisanog objekta dobijaju novih 50.000 kvadratnih metara korisnog prostora za zavode, institute i klinike, a uz kapacitete koji se već koriste na prostoru nekadašnje Gradske bolnice, novi centar će biti i jedan od najvećih u Srbiji.

Takođe, biće to i medicinska i naucnoistraživačka ustanova u kojoj će na jednom mestu biti omogućena kompletna zdravstvena zaštita za oko dva i po miliona stanovnika tog dela naše zemlje.

U kompleksu novog centra koji je sagrađen po modelu „pametnih zgrada", biće i jedan od najvećih operacionih blokova u Srbiji i na Balkanu sa 16 najsavremenije opremljenih hirurških sala, tri angio sale, dva urgentna centra.

Pacijenti će biti smešteni u komfornim dvokrevetnim sobama sa kupatilima.

Ukupno je 613 standardnih ležajeva u stacionarnom delu i kapacitetima za intenzivnu negu, a prvi put u najrazvijenijim zdravstvenim ustanovama u Srbiji sagrađen je i zaseban centar za transplantaciju organa i praćenje stanja pacijenata u najmodernijim uslovima za zbrinjavanje stanovništva, ali i za rad medicinskih stručnjaka.

Evropska investiciona banka (EIB) finansira gradnju KC Niš sa 35 miliona evra, a iz republickog budžeta izdvojeno je 17 miliona evra za opremanje niškog KC.

Pored nekoliko puta ponovljenih obećanja da će taj zdravstveni centar biti na raspolaganju pacijentima od kraja marta, to se neće dogoditi pre kraja ove godine, a taj rok je naveo direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Nakon toga u večernjim satima predsednik Srbije obići će radove na Koridioru 10, na obilaznici kod Dimitrovgrada.

Narednog dana, u subotu, predsednik Srbije će obići radove na rekonstrukciji dve škole u Pirotu a posetu Nišavskom okrugu završiti obilaskom još jednoj velikoj stranoj investiciji, fabrici Leoni u Nišu gde će početi prva faza proizvodnje.

Reč je o investiciji nemačkog proizvođača kablova, vrednoj 22 miliona evra.

Fabrika u prvoj fazi ima 15.000 kvadratnih metara, dok će po završetku svih radova imati 25.000 kvadratnih metara i zapošljavati 2.200 radnika.

Leoni u Srbiji od 2009. godine proizvodi auto-kablove u Prokuplju i u Malošištu, kraj Doljevca, gde zapošljava više od 5.000 ljudi.

U prvom kvartalu ove godine Leoni Grupa ostvarila je neto prihod od 33,6 miliona evra, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor:Tanjug.rs
Foto:Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter