Izvor:
31.07.2017 u 19:08
0

Mladen Ivanić: „NAPAD NA VUČIĆA BIO JE VELIKI ŠAMAR BiH!“

Loša atmosfera u odnosima Srbije i BiH stvorena je zbog Sarajeva, kaže u intervjuu za “Novosti” ocenjuje srpski član predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Osim toga, kako kaže, predstavnici srpskog i hrvatskog naroda nikada nisu imali problema u saradnji sa Beogradom i zato ključni korak u poboljšanju odnosa moraju da povuku bošnjački lideri.

Takođe, Ivanić očekuje da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini biti organizovana veoma brzo i smatra da će biti veoma korisna:

“Termin Vučićevog dolaska zavisi od njegovih međunarodnih obaveza, kojih ima dosta i kada one budu usklađene objavićemo i datum posete Sarajevu”, kaže Ivanić.

Prema njegovim rečima prilikom Vučićeve posete pre svega treba otvoriti pitanje istinskog, a ne formalnog uspostavljanja dobrih odnosa.

Moramo da prestanemo da opterećujemo svakodnevni život stvarima iz prošlosti. Mislim da treba staviti tačku na negativno atmosferu koja se razvila nakon napada na Vučića u Potočarima i otkazivanja posete predsedniku Tomislavu Nikoliću”, navodi Ivanić.

Na pitanje koliko istraga oko tog napada opterećuje odnose dve zemlje, Ivanić ističe da je “napad na Vučića sramota za BiH”.

“Zamislite bilo koju drugu zemlju u kojoj bi napali premijera susedne zemlje. To ne bi moglo proći bez ostavki odgovornih ili bez pronalaženja napadača. Jedino u BiH to nemamo. To je bio veliki šamar BiH, a pogotovo bošnjačkoj političkoj strukturi, jer su najveće opstrukcije istrage dolazile sa te strane”, kaže Ivanić.

Ivanić kaže da ne bi rekao da su odnosi njega i predsednika RS Milorada Dodika zategnuti, već da je reč o dve različite političke ličnosti koje imaju obavezu da rade u interesu RS.

“Sve dok postoji neki problem od interesa za Srpsku istinski sam spreman na saradnju, kao i da pređem preko mnogih uvreda koje sam dobijao u prošlosti iz SNSD. U Predsedništvu BiH uvek ću na najbolji način da branim Srpsku i da sarađujem sa političarima iz RS. Neke posebne saradnje sa Dodikom nemam jer trenutno nema ni tema koje bi to zahtevale. S obzirom na to da ne delimo iste političke i ideološke stavove nije ni prirodno da preterano često sarađujemo”, navodi srpski član Predsedništva BiH.

Ivanić navodi da je pitanje referenduma oko nezavisnosti Republike Srpske “pitanje za Dodika”, kao i da on “ne pominje referendum jer se on ne sme pominjati svaki drugi dan”.

“Nisam za to da se sa temom referenduma poigravamo, to se ili desi ili ne. Kod situacije oko Dana Republike Srpske pokazao sam jasan stav da Srpska ima pravo na referendum i taj stav ću uvek braniti”, kaže Ivanić.

Govoreći o ruskom uticaju u Republici Srpskoj Ivanić za “Novosti” kaže da Rusija brani “dejtonsku poziciju Republike Srpske”.

“Jasno je pokazala da stoji iza stavova koje ima RS i koji se odnose na dejtonsku poziciju. To nama koristi. Isto tako, Rusija neće uraditi ništa da ugrozi celovitost BiH i to je jasno vidljivo iz njihovog ponašanja. Rusija će uvek da brani Republiku Srpsku kada smatra da za to postoji potreba, ali i da ne ugrožava Dejtonski sporazum”, ističe Ivanić.

Mogućnost izgradnje ruske baze u RS nije želeo da komentariše “dok god se ne uđe u fazu ozbiljnih razgovora”.

Izvor:b92.net
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter