Izvor:
01.08.2017 u 13:58
0

Toma Fila: „MORINA NEMA OSNOV ZA TRAŽENJE AZILA U HRVATSKOJ!“

Advokat Toma Fila izjavio je da Ismail Morina, osumnjičen da je pre tri godine dronom prekinuo fudbalsku utakmicu Srbije i Albanije u Beogradu, nema osnova za traženje azila u Hrvatskoj.

Fila je to rekao za Sputnjik, a povodom informacije da je Morina zatražio politički azil u Hrvatskoj, kako ne bi bio izručen Srbiji.

"Azil se traži kad si protiv svoje države, odnosno kada smatraš da je ona protiv tebe. U ovoj situaciji moguće je samo da Hrvati procene da li će on dobiti pošteno suđenje u Beogradu ili neće. Ako odbiju da ga izruče Srbiji, odbiće ga kao u slučaju Haradinaj, kada je rečeno da kod nas ne bi mogao da dobije pošteno suđenje. To je jedini osnov po kome mogu da ga zadrže u zemlji", rekao je Fila.

Morina je uhapšen u junu u Hrvatskoj po poternici iz Srbije, a sud u Dubrovniku je prošle nedelje odlučio da 35-godišnjeg Albanca izruči Beogradu.

Zahtev za međunarodnu pravnu zaštitu u Hrvatskoj i u institucijama Evropske unije podnet je u očekivanju odluke o žalbi na prvostepenu odluku o izručenju Morine, a koju treba da donese Vrhovni sud Hrvatske.

Kako se navodi, taj sud nema rok za odlučivanje, ali procedura o žalbi traje dva do tri meseca, ali bi zahtev za azil mogao da odloži ekstradiciju za šest do deset meseci, predviđa njegov branilac Darko Butigan.

U međuvremenu, Fudbalski savez Albanije u Tirani saopštio je da je poslao svog pravnog predstavnika kako bi pomogao u slučaju Morine.

Portparol Saveza Denis Bastari rekao je da je albanski premijer Edi Rama obećao "maksimalne napore kako bi to pitanje bilo uskoro rešeno, a Ismail Morina oslobođen što pre".

Izvor:Tanjug.rs
Foto:Facebook/Ismail Morina – Ballisti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter