Izvor:
04.08.2017 u 02:56
0

Ramuš Haradinaj nema većinu u Skupštini Kosova: Nije pomoglo ni što je Srbima nudio četiri ministarstva!

Kosovska skupština nije danas izabrala predsednika Skupštine, odnosno, kako se tumači, "ratna koalicija" predvođena Ramušom Haradinajem nije uspela da obezbedi potrebnu većinu.

Nakon neuspelog pokušaja konstituisanja kosovskog parlamenta, nastavak zasedanja je odložen za sutra, a pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova pozvali su veliku tzv. ratnu koaliciju, okupljenu oko Demokratske partije Kosova, da za predsednika predloži drugog kandidata umesto Kadrija Veseljija koji je to bio u dosadašnjem sazivu.

Ukoliko ne bude konstituisan parlament to znači da nema mogućnosti ni za formiranje vlade, što bi vodilo u nove vanredne parlamentarne izbore.

Što se Srpske liste tiče, njen lider Goran Rakić je pred ulazak u salu rekao da će svi poslanici Srpske prisustvovati konstituisanju Skupštine i da će podržati izbor Predsedništva parlamenta.

Kosovski parlament ima 120 poslanika, a za izbor predsednika je potreban glas 61 poslanika.

Ukoliko velika koalicija, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, ne obezbedi parlamentarnu većinu šansu će dobiti pokret Samoopredeljenje – druga stranka po broju osvojenih glasova na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima.

Inače, velika koalicija je na junskim izborima osvojila 39 poslaničkih mesta, Samoopredeljenje 31, a koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova 30, dok po 10 poslaničkih mesta zagarantovano je srpskoj zajednici i ostalim manjinama koje žive na Kosovu.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter