Izvor:
15.08.2017 u 14:44
0

VUČIĆ ČESTITAO DAN NEZAVISNOSTI: Indiju vidimo kao velikog prijatelja i značajnog partnera za saradnju!

"Odnose dve zemlje karakteriše tradicionalno prijateljstvo, bez otvorenih pitanja, uz puno međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima", naveo je predsednik Vučić 70 godina nezavisnosti Indije.

Prema njegovim rečima, važan pokazatelj doslednosti politike Indije ogleda se i u principijelnom stavu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da ne priznaje jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.

"Time na najbolji način manifestuje ulogu čuvara i graditelja pravednijeg međunarodnog poretka, zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava", ocenjuje Vučić.

Podsećajući na svoju posetu Indiji u januaru ove godine, Vučić navodi da je bio impresioniran rezultatima te zemlje u razvoju privrede i primeni savremenih tehnologija.

"To je svakako odraz uspešnih mera Vlade Indije, predvođene premijerom Narendra Modijem, ali i rezultat znanja i marljivosti građana, privrednika, stručnjaka Indije", naveo je predsednik Srbije.

"U tome vidim i velike mogućnosti za intenziviranje svih vidova saradnje Srbije i Indije, pri čemu posebno želim da povećamo obim privredne saradnje, unapredimo je i podignemo je na viši nivo", ističe Vučić.

Dan kada je pre 70 godina proglašena nezavisnost Republike Indije i kada se u Nju Delhiju, kako dodaje, prvi put zavijorila trobojka sa okruglom ašok čakrom u sredini, označava konačnu pobedu ideje i učenja velikog Mahatme Gandija da je moguće izvojevati nezavisnost nenasilnim aktivizmom, mirnim načinom i bez prolivanja krvi.

"Samo godinu dana kasnije, tadašnja Jugoslavija, sa Srbijom u svom sastavu, uspostavila je diplomatske odnose sa Republikom Indijom. To znači da ćemo već sledeće godine obeležiti i važan zajednički jubilej – 70 godina diplomatskih odnosa", poručuje Vučić.

U ime građana Srbije i u svoje ime, Vučić je uputio srdačne čestitke predsedniku Indije Ram Nat Kovindu, indijskoj vladi i svim građanima te zemlje, povodom jubilarnog Dana nezavisnosti.

izvor/blic.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter