Izvor:
17.08.2017 u 19:38
0

Pitali Ružića kada će CRKVA DA PLATI POREZ: Evo šta je odgovorio!

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da je pitanje imovine i poreza SPC kompleksna tema, kao i da je njegovo lično mišljenje da svi koji imaju poreske obaveze moraju i da plate porez.

Na pitanje novinara da kaže kada će crkva početi da plaća porez pošto je Agencija za restituciju objavila nedavno da je crkvi vraćeno 95 odsto imovine, a patrijarh Irinej je ranije izjavio da će SPC plaćati porez na imovinu kada joj bude vraćena sva imovina, Ružić kaže da je ta tema mnogo kompleksinija i specifičnija, kao i da prvo treba videti šta još nije vraćeno crkvi.

– SPC i ostale konfesije imaju svoj status u društvu i naravno da imamo svetovnu i duhovnu vlast koje su podeljene. Naravno da postoje poreske obaveze koje proističu iz funkcionisanja bilo kog pravnog lica, pa i SPC, ali takođe postoji i potreba da se precizira koja je to imovina koja nije vraćena ne samo SPC već i drugim crkvama u Srbiji – rekao je Ružić.

Ističe da tek onda možemo da govorimo o tome kada će i na koji način to pitanje biti razrešeno.

– Moje lično mišljenje je da svi koji imaju poreske obaveze taj porez moraju da plaćaju – dodao je Ružić.

Zvanični stav SPC je da se porez na imovinu mora plaćati i za crkvu to nije diskutabilno.

U SPC su ranije rekli da postojeće poreze, koji se ne tiču vraćene imovine uplaćuju redovno.

Objekti koji su nam vraćeni su uglavnom devastirani objekti i SPC nije u mogućnosti da istovremeno plaća i porez na te objekte i da ulaže ogromna sredstva za sanaciju tih objekata – protojerej stavrofor Stojadin Pavlović.

U zakonu o porezu na imovinu se kaže – verske zajednice oslobođene su samo poreza na objekte koji služe za bogosluženja.

Takođe, da li je porez plaćen evidentira svaka lokalna samouprava. U skladu sa Zakonom o porezima na imovinu, crkve i verske zajednice, uključujući i SPC, kao obveznici poreza na imovinu imaju obavezu da u roku od 30 dana, od dana nastanka poreske obaveze, podnesu poresku prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu za sve nepokretnosti.

izvor/telegraf

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter