Izvor:
18.08.2017 u 22:09
0

Hoće da raskomada Srbiju: Ugljanin poziva na obeležavanje „Sjeničke konferencije“!

Bošnjačko nacionalno veće čiji je predsednik Sulejman Ugljanin najavilo je da će sutra u Novom Pazaru biti održana svečana sednica tog tela na kojoj će se obeležiti 100 godina od održavanja Sjeničke konferencije.

Nakon svečane sednice održaće se i okrugli sto na temu "Sjenička konferencija 1917 – 2017", rečeno je u saopštenju.

Mediji podsećaju da su avgusta 1917. godine tokom okupacije Srbije, gradonačelnici i predsednici 12 sandžackih opština usvojili deklaraciju kojom se od Austrougarske traži da se Sandžak otcepi od Srbije i Crne Gore i pripoji Bosni i Hercegovini.

Ugljanin je taj dokument od pre sto godina opisao kao najvažniju politicku platformu sandžackih muslimana, piše Telegraf.

Telegraf podseća i na raniju izjavu predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava Meha Omerovića koji je tim povodom izjavio da Sulejman Ugljanin zloupotrebljava funkciju i nanosi štetu bošnjackom narodu.

"Taj covek nas stalno vraća u prošlost. Taj čovek svojim postupcima odvraća svakog potencijalnog investitora u Sandžak. Taj čovek upravo zloupotrebljavajući funkciju nanosi veliku štetu bošnjackom narodu i sramoti instituciju BNV", ocenio je Omerović.

On smatra i da smišljena provokacija kroz nekakve konkurse kojim se obeležava Deklaracija iz perioda od pre 100 godina, nije nista drugo do grubo kršenje zakona o savetima nacionalnih manjina.

Nedavno je i politički analitičar Dragomir Anđelković ukazao na separatisticku prirodu ovog dokumenta, čija je ideja izdavanje delova Raške oblasti iz Srbije i Crne Gore.

"Mislim da bi taj Ugljaninov potez trebalo da osude ne samo Beograd i Podgorica, vec i EU, jer je ovo kršenje evropskih vrednosti", smatra Anđelković.

To je kvislinška deklaracija koju su doneli gradonačelnici jednog dela gradova u Raškoj oblasti postavljeni od strane okupatora, rekao je on za Telegraf.

Kako je rekao, to bi bilo isto kao da se neko pozove na deklaraciju koju je donela NDH ili albanski balisti.

Naprosto je, kaže, neshvatljivo da se u modernom evropskom društvu, koje je zasnovano na antifašizmu, neko poziva na okupacione deklaracije iz Prvog svetskog rata.

tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter