Izvor:
20.08.2017 u 19:43
0

BRNABIĆ: Srbija da bude centar naprednih inovacija u regionu!

Brnabić je istakla da su obrazovanje i inovacije najvažniji prioriteti Vlade Srbije ukazavši na pozitivne trendove prethodne vlade.

Vlada namerava da promoviše Srbiju kao centar naprednih inovacija u regionu, izjavila je danas u Beogradu premijerka Ana Brnabić na otvaranju konferencije "Editovanje genoma: biomedicinske i etičke perspektive". Branabić je istakla da su obrazovanje i inovacije najvažniji prioriteti Vlade Srbije ukazavši na pozitivne trendove prethodne vlade.

Zahvaljujući onom što je prethodna Vlada ostavila, finansijskoj disciplini, stabilnosti u budžetu, dobrim makroekonomskim indikatorima, mi danas možemo da gradimo dalje – rekla je ona.

Naglasila je i da za brži rast Srbije nisu dovoljne samo tradicionalne privredne grane na koje smo se oslanjali već je, kako je istakla, najvažnije da tražimo rast i u privrednim granama u kojima do sada taj rast nismo imali.

Branabić je rekla i da je Fond za inovacionu delatnost samo prošle godine izdvojio pomoć od tri miliona evra institucijama i kompanijama koje se bave istraživanjem i razvojem.

Prema njenim rečima, to je tim institucijama i kompanijama omogućilo da uvećaju prihode za više od 50 odsto, a izvoz pet puta.

Premijerka je rekla i da je to kreiralo dodatnu vrednost srpskoj ekonomiji i stvorilo nove poslove za mlade.

Brnabić je ukazala i da je uloga Vlade da kreira obrazovni sistem koji će omogućiti mladima da razvijaju kritičko i analitičko razmišljanje, uz kako je navela, istovremeno ohrabrujući dijalog da bi se došlo do najboljih rešenja.

Podsetila je da Vlada Srbije pokrenula jedinstveni projekat "Centar za istraživanje matičnih ćelija" u Kragujevcu i da je to prvi centar te vrste u ovom delu Evrope.

Brnabić je naglasila i da je ponosna na to što je Srbija domaćin vrhunskim svetskim stručnjacima i naučnicima.

izvor/telegraf.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter